ßßß
Składniki:350 g polędwiczki wieprzowej400 g truskawek250 ml wina czerwonego200 g cukru500 g szparagów zielonych2 duże cebule100 ml oliwy z oliwek50 ml maggiprzyprawa słodka paprykasól i pieprzbułka tartamasłoPrzygotowanie:Mięso myjemy, obtaczamy je posiekaną cebulką, pieprzem, solą i papryką słodką. w szklance przygotowujemy wywar 100 ml wina, 100 ml oliwy i 50 ml maggi, zalewamy tym mięso. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 24h. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i obsmażamy je z każdej strony razem z cebulką. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy wywarem i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 15-20 minut. W międzyczasie gotujemy szparagi w lekko osłodzonej wodzie. W garnku gotujemy cukier zalany małą ilości wody, nie mieszamy, dodajemy do niego truskawki, zalewamy pozostałym winem i gotujemy, po pewnym czasie blendujemy i gotujemy jeszcze 5 minut. Przygotowujemy kruszonkę z bułki tartej i masła.





Moja propozycja podania:
Petite Princesse