Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Takiego
śledzia robię na wigilię od kilku lat. Przepis powstał kiedyś dosyć spontanicznie, sklepowe
śledzie w
oleju są bardzo oszukane, otóż jest to sama
cebula, z głęboko w niej schowaną
rybą. Tak przygotowany
śledzik świetnie sprawdzi się jako sylwestrowa przekąska / zakąska do czegoś mocniejszego. Im dłużej postoi tym będzie lepszy. Z tego co pamiętam w zeszłym roku na święta zajadała się nim moja teściowawyniosła największy słoik
Składniki:600 g
śledzi ala
matijas600-650 g
cebuli3 spore ząbki
czosnku2 łyżki jałowca4
ziela angielskie4
liście laurowe4 łyżki
majerankusok z dwóch
cytryn lub sok z
pomarańczy i 3 łyżki
octu winnego białego1/2 szklanki
oliwy z oliwek ekstra virgin1 szklanka
oleju rzepakowegododatkowo :
woda,
mleko do moczeniaPrzygotowanie:
Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z zalewy( jeśli kupiliśmy z takową),
śledzie luzem płuczemy kilkakrotnie pod zimną
wodą, tak aby nie porozrywać
mięsa.Zalewamy
wodą i moczymy od 12-24 godzin, po tym czasie
śledzia odsączmy i ponownie zalewamy tym razem
wodą z
mlekiem w proporcji 1:1. Odstawiamy na 12 godzin.
Rybę trzymamy w chłodnym miejscu.
Mięso odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebulę kroimy w drobniutkie półplasterki,większe przekrajamy na pół.
Śledzie kroimy w 3 cm kawałki , zasypujemy
cebulą, dodajemy
przyprawy sok z cytryn lub
ocet i sok z
pomarańczy ( robiłam w obu opcjach, smak jest ten sam).Zalewamy
olejem i dokładnie mieszamy po czym pakujemy do szklanych naczyń, najbardziej praktyczne są słoiki, po czym chowamy w chłodne miejsce.Tak przygotowane
śledzie serwujemy po 3-4 dniach, najlepsze są po około tygodniu, z
pieczywem lub z
ziemniakami.Pokrojone drobno mogą stać się
sałatką lub tatarem
śledziowym, zmniejszcie wtedy ilość
oleju, ten otaczający duże kawałki
ryby łatwo można od niej oddzielić.Smacznego!Rady:Dobre
śledzie powinny być sztywne i mięsiste, nie mogą się rozpadać ani być poszarpane.
Mięso powinno być grube i elastyczne. Nie bójcie się nie przyjąć wadliwego towaru.
Sałatka ładnie będzie wyglądała z
czerwoną cebulą, będzie też łagodniejsza.
Śledzie w słoikach układajcie dość ciasno,
olej ma je przykrywać i dobrze otaczać.Przypraw musi być dość sporo, to one zaromatyzują
olej i
mięso.Są pyszne na grzankach.Powiązane notki:Domowy wyrób : Zakwas /
kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjnySzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychTradycyjna Wigilijna
sałatka jarzynowaA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Buraczki wiórki z
cebulką na zimę