ßßß Cookit - przepis na Wigilijny śledź w oleju z cebulką, czosnkiem i majerankiem

Wigilijny śledź w oleju z cebulką, czosnkiem i majerankiem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Takiego śledzia robię na wigilię od kilku lat. Przepis powstał kiedyś dosyć spontanicznie, sklepowe śledzie w oleju są bardzo oszukane, otóż jest to sama cebula, z głęboko w niej schowaną rybą. Tak przygotowany śledzik świetnie sprawdzi się jako sylwestrowa przekąska / zakąska do czegoś mocniejszego. Im dłużej postoi tym będzie lepszy. Z tego co pamiętam w zeszłym roku na święta zajadała się nim moja teściowa
wyniosła największy słoik
Składniki:
600 g śledzi ala matijas
600-650 g cebuli
3 spore ząbki czosnku
2 łyżki jałowca
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
4 łyżki majeranku
sok z dwóch cytryn lub sok z pomarańczy i 3 łyżki octu winnego białego
1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra virgin
1 szklanka oleju rzepakowego
dodatkowo : woda, mleko do moczenia
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z zalewy( jeśli kupiliśmy z takową), śledzie luzem płuczemy kilkakrotnie pod zimną wodą, tak aby nie porozrywać mięsa.
Zalewamy wodą i moczymy od 12-24 godzin, po tym czasie śledzia odsączmy i ponownie zalewamy tym razem wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Odstawiamy na 12 godzin. Rybę trzymamy w chłodnym miejscu.
Mięso odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebulę kroimy w drobniutkie półplasterki,większe przekrajamy na pół.
Śledzie kroimy w 3 cm kawałki , zasypujemy cebulą, dodajemy przyprawy sok z cytryn lub ocet i sok z pomarańczy ( robiłam w obu opcjach, smak jest ten sam).
Zalewamy olejem i dokładnie mieszamy po czym pakujemy do szklanych naczyń, najbardziej praktyczne są słoiki, po czym chowamy w chłodne miejsce.
Tak przygotowane śledzie serwujemy po 3-4 dniach, najlepsze są po około tygodniu, z pieczywem lub z ziemniakami.
Pokrojone drobno mogą stać się sałatką lub tatarem śledziowym, zmniejszcie wtedy ilość oleju, ten otaczający duże kawałki ryby łatwo można od niej oddzielić.
Smacznego!
Rady:
Dobre śledzie powinny być sztywne i mięsiste, nie mogą się rozpadać ani być poszarpane. Mięso powinno być grube i elastyczne. Nie bójcie się nie przyjąć wadliwego towaru.
Sałatka ładnie będzie wyglądała z czerwoną cebulą, będzie też łagodniejsza.
Śledzie w słoikach układajcie dość ciasno, olej ma je przykrywać i dobrze otaczać.
Przypraw musi być dość sporo, to one zaromatyzują olej i mięso.
Są pyszne na grzankach.
Powiązane notki:
Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny
Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych
Tradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowa
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Buraczki wiórki z cebulką na zimę
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/19/wigilijny-sledz-w-oleju-z-cebulka-czosnkiem-i-majerankiem