Wykonanie
Do
śledzi przekonywałam się powoli, choć sukcesywnie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni, tym bardziej moja Mama, która wręcz je uwielbia pod każdą postacią. Dzisiaj proponuję wersje w
sumie klasyczną, choć lekko wzbogaconą
smakami korzennych przypraw. Serdecznie polecam...
Składniki:0,5 kg
matiasów1 duża
cebulasok z jednej
cytryny1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
ziela angielskiego4
goździki3 ziarna jałowca0,5 łyżeczki
pieprzu kolorowego w całości0,5 łyżeczki
pieprzu grubo mielonego2
listki laurowe2 ząbki
czosnkuDodatkowo;0,5 szklanki
mlekazimna
woda przegotowana
Sposób przygotowania:
Śledzie zalewamy
wodą i
mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy grubo zmielone w młynku lub utłuczone w moździerzu
pzyprawy ( za wyjątkiem
kolorowego pieprzu,który dodajemy w całości),
sok z cytryny,
miód,
olej i drobno pokrojoną
cebulę.
Mieszamy, szczelnie owijamy folią i pozostawiamy w lodówce na 24 godzin.Świetnie smakują z
ziemniakami jak i
pieczywem. Smacznego!