Wykonanie
Polecam delikatnego w smaku
śledzia z
majerankiem. Warto go
mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na
śledzika, to będzie jak znalazł.Składniki:6 płatów
śledziowych małosolnych3 średnie
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżki
majeranku2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegosok z 1
cytrynyolej rzepakowy lub pół na pół z lnianym1/2 łyżeczki
pieprzu cytrynowego lub czarnegoPrzygotowanie:
Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm.
Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem to będzie lżejsza na wątrobę),
czosnek drobno posiekać.Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki. Potrzebna i lości
oleju wychodzi w trakcie przygotowania (około 1/2 - 3/4 szklanki).Część
oleju dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie dodać
oleju, aby
śledź był pokryty. Polecam zrobienie z 1/2
oleju rzepakowego i 1/2
oleju lnianego, mają wtedy fajny smak i kolor.Oczywiście
śledzik lubi postać 1 - 2 dni w lodówce, ale są dobre nawet już po 2 godzinach.Zobacz również: