ßßß Cookit - przepis na Śledzie marynowane w oleju lnianym

Śledzie marynowane w oleju lnianym

nazwa

Wykonanie

Śledzie marynowane w oleju lnianym, to pyszna przekąska pod warunkiem, że jest przygotowana ze składników wysokiej jakości. Należy użyć śledzi lekko solonych, zbyt słone ,,zagłuszą" smak oleju lnianego. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej kupić śledzie Lisnera w wiaderku, są takie jak trzeba. Ostatnio kupiłam kilka razy śledzie z beczki i były tak słone, że kilkugodzinne mocznie w wodzie nie pomogło, aby pozbawić je nadmiaru soli.
Nawet dobre śledzie można zepsuć jeśli użyjemy oleju lnianego pośledniej jakości. Olej lniany łatwo się utlenia i z upływem czasu może gorzknieć i jełczeć.
Od dawna używam oleju lnianego budwigowego, który jest najlepszy, najsmaczniejszy, najzdrowszy i niestety najdroższy wśród dostępnych na rynku olejów .
Jeśli nie chcecie wydawać znacznej kwoty na olej, użyjcie do marynowania śledzi oleju tłoczonego na zimno (nie wymaga przechowywania w lodówce) sprzedawanego w butelkach z ciemnego szkła.
W tym przepisie używam niewielkiej ilości cebuli i dla usunięcia jej intensywnego smaku solę ja i przelewam wodą. Cebula ma nadać śledziom jedynie posmak. Bazą smaku śledzi jest olej lniany.
Śledzie w oleju lnianym podaję jako przystawkę lub dodatek do ugotowanych, gorących ziemniaków, posypanych szczypiorkiem z dymki lub koperkiem.
Składniki:
40 dkg płatów śledziowych (lekko solonych)
1 duża, biała cebula
6 liści laurowych
12 ziarenek ziela angielskiego
pieprz czarny grubo mielony
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i lekko posolić pozostawić na sicie ok. 15 minut. Następnie przepłukać cebulę pod bieżącą wodą i pozostawić na sicie kolejne 15 minut do całkowitego odsączenia wody.
Płaty śledziowe pokroić na 3 cm kawałki.
Na dno słoika nałożyć trochę cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, oprószyć je pieprzem, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników.
Dodać taką ilość oleju, aby zakrył cebulę i śledzie.
Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do zjedzenia po kilku godzinach, a najlepsze po 2 dniach.
Smacznego
Inne moje przepisy dla wielbicieli śledzi:
Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem
Sałatka lwowska
Sałatka śledziowa z burakami
Śledzie z czosnkiem
Śledzie w miodzie
Najlepsze śledzie z cebulą
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/12/sledzie-marynowane-w-oleju-lnianym.html