ßßß
Składniki:600 g śledzi ala matijas600-650 g cebuli3 spore ząbki czosnku2 łyżki jałowca4 ziela angielskie4 liście laurowe4 łyżki majerankusok z dwóch cytryn lub sok z pomarańczy i 3 łyżki octu winnego białego1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra virgin1 szklanka oleju rzepakowegododatkowo : woda, mleko do moczeniaPrzygotowanie:
Przygotowanie:Śledzie odsączamy z zalewy( jeśli kupiliśmy z takową), śledzie luzem płuczemy kilkakrotnie pod zimną wodą, tak aby nie porozrywać mięsa.Zalewamy wodą i moczymy od 12-24 godzin, po tym czasie śledzia odsączmy i ponownie zalewamy tym razem wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Odstawiamy na 12 godzin. Rybę trzymamy w chłodnym miejscu.Mięso odsączamy na papierowym ręczniku.Cebulę kroimy w drobniutkie półplasterki,większe przekrajamy na pół.Śledzie kroimy w 3 cm kawałki , zasypujemy cebulą, dodajemy przyprawy sok z cytryn lub ocet i sok z pomarańczy ( robiłam w obu opcjach, smak jest ten sam).Zalewamy olejem i dokładnie mieszamy po czym pakujemy do szklanych naczyń, najbardziej praktyczne są słoiki, po czym chowamy w chłodne miejsce.Tak przygotowane śledzie serwujemy po 3-4 dniach, najlepsze są po około tygodniu, z pieczywem lub z ziemniakami.Pokrojone drobno mogą stać się sałatką lub tatarem śledziowym, zmniejszcie wtedy ilość oleju, ten otaczający duże kawałki ryby łatwo można od niej oddzielić.Smacznego!Rady:Dobre śledzie powinny być sztywne i mięsiste, nie mogą się rozpadać ani być poszarpane. Mięso powinno być grube i elastyczne. Nie bójcie się nie przyjąć wadliwego towaru.Sałatka ładnie będzie wyglądała z czerwoną cebulą, będzie też łagodniejsza.Śledzie w słoikach układajcie dość ciasno, olej ma je przykrywać i dobrze otaczać.Przypraw musi być dość sporo, to one zaromatyzują olej i mięso.Są pyszne na grzankach.Powiązane notki:Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjnySzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychTradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowaA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyBuraczki wiórki z cebulką na zimę