Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Kolejny propozycja z pomysłem na papirus po CALZONE i SŁODKIEJ ZUPIE Z DYNI . Tym razem przygotowałam złote risotto, wyjątkowo zaskakujące w smaku, kremowe dzięki mojemu ulubionemu jesiennemu warzywu, chociaż dodatek tłuszczu ograniczony jest do minimum, zastosowałam sprytny trikale o tym dalej. Co do dodatków, nie możemy zapomnieć o
indyjskich przyprawach a nasze polskie
orzechy świetnie pasują do całości, nadając jej ciekawej struktury.przepis autorski
Składniki 3 porcje:Risotto:1 torebka
ryżu paraboiled ( można dać
ryż do risotto, ale ten jest dużo tańszy, a ja go lubię najbardziej)2
cebule wielkości
mandarynkiok. 300 g dyni1 łyżeczka
przyprawy shoarma1/2 łyżeczki
kurkumy300 ml
wody ( ok)30-40 g
orzechów ( garstka w 4 palce)po łyżeczce
masła i
olejusólnatka pietruszki do dekoracji
Kurczak:400-500 g
piersi z kurczakaop. Papirusa
czosnkowo-
ziołowego WINIARY1 łyżeczka
papryki słodkiej wędzonejRisotto:Na gorącym
oleju podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę.Gdy się zeszkli dodać
ryż, podsmażać mieszając, aby również stał się szklisty (ok. 5 minut)W tym czasie, umyć obrać i osuszyć
dynię, pokroić w drobną kostkę i dodać do
cebuli z
ryżem. Wsypać shoarmę i wymieszać.Dusić pod przykryciem kilka minut,
potem zalać
wodą, lekko osolić ( ok. 1/2 łyżeczki
soli). Gotować pod przykryciem do rozgotowania dyni, kontrolując ilość płynu,
ryż go wchłania, jeśli nadal jest twardy
wody trzeba dolać.Po ok 20 minutach
dynia i
ryż powinna być już miękka, dodajemy
kurkumę i jeśli trzeba doprawiamy
solą do smaku.Wyłączamy risotto.W tym czasie przygotowujemy
kurczaka, myjemy, osuszamy i czyścimy z błon, lekko ubijamy i wkładamy w papirusy, możecie kupić papirus
paprykowo-
ziołowy, ale mi bardzo zasmakował
czosnkowy, więc dosypałam odrobinę
papryki na każdą pierś.Smażymy
kurczaka bez tłuszczu. Gdy będzie już dochodził do risotta, dodajemy łyżeczkę zimnego
masła, dzięki niemu całość uzyska bardziej kremową konsystencję, dzięki temu można łatwo oszukać łasuchów –
masło jest dobrze wyczuwalne, ponieważ nie było smażone.Podajemy całość z surówką z
marchewki i
jabłka, dekorujemy odrobiną
pietruszki.Smacznego!!
ze strony risotta
pychotka
Powiązane notki:Słodka zupa kukurydziana z dyni z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYKukurydziana pizza CALZONE z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarellaPełnoziarniste naleśniki z musem z dyniSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartą