ßßß
Składniki:ok 1 kg dyni1 marchewka1 cebulaolej do smażenia3 ząbki czosnku
Przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka słodka w proszku, lubczyk, majeranek, kurkuma, sól, koperek lub natka pietruszki.
Wykonanie:Wlej do garnka ok. 1-1,5 litra wody.Włóż umytą, pokrojona dynię (może być ze skórką jeśli jest miękka, lecz bez pestek)Umytą, pokrojona w talarki marchew podsmaż na rozgrzanym oleju razem z posiekana cebulą i pokrojonym ząbkiem czosnkiem.Kiedy się zrumieni dodaj do dyni i gotuj pod przykryciem.Jak warzywa będą miękkie zmiksuj je.Dodaj przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, przyprawy i sól.Chwilę gotuj na małym ogniu.Przed podaniem posyp zielonym koperkiem lub natką pietruszki.