Wykonanie
Dostałam od przyjaciółki
dynię. Postanowiłam podzielić ją na części i z każdej zrobić coś smacznego. Zaczęłam od zupy dyniowej. Rozgrzewająca, smaczna i pasuje jak ulał do pięknej, śnieżnej zimy jaką teraz mamy.
Składniki:ok 1 kg dyni1
marchewka1
cebulaolej do smażenia3 ząbki
czosnkuPrzyprawy:
imbir,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
papryka słodka w proszku,
lubczyk,
majeranek,
kurkuma,
sól,
koperek lub
natka pietruszki.
Wykonanie:Wlej do garnka ok. 1-1,5 litra
wody.Włóż umytą, pokrojona
dynię (może być ze skórką jeśli jest miękka, lecz bez pestek)Umytą, pokrojona w talarki
marchew podsmaż na rozgrzanym
oleju razem z posiekana
cebulą i pokrojonym ząbkiem
czosnkiem.Kiedy się zrumieni dodaj do dyni i gotuj pod przykryciem.Jak warzywa będą miękkie zmiksuj je.Dodaj przeciśnięty przez praskę pozostały
czosnek,
przyprawy i
sól.Chwilę gotuj na małym ogniu.Przed podaniem posyp
zielonym koperkiem lub
natką pietruszki.