Wykonanie
Zakupiłam troszeczkę więcej
karkówki i postanowiłam zrobić domową
kiełbasę. Mój mąż bardzo lubi takie domowe przysmaki, wyszła bardzo smaczna i godna polecenia.Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym
stole. Ja ja serwuję zimną do kanapek, ale można skonsumować ją na gorąco.
700 gr
karkówki1 łyżka
majeranku3 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku1/2 łyżki
soli peklowanej
sól do smaku
pieprz1/2 łyżki
słodkiej papryki w proszkuSkładniki na
wywar*
woda1 duża
marchewka1
pietruszka1
cebulasólpieprz1/2 łyżeczki
lubczyku* Warzywa obrać, pokroić w plasterki dodać
przyprawy i ugotować.Można zamiast podanych składników użyć
kostki rosołowej.
Karkówkę oczyścić i bardzo drobno zmielić (maszynką bądź blenderem). Dodać wszystkie
przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformować 2 kształtne
kiełbaski i zawinąć w folię spożywczą odstawić do lodówki na około 1 godziny. Następnie odwinąć z foli i wrzucić do gotującego się
wywaru. Gotować około 40 minut. Nasze
kiełbaski muszą być całe zanurzone w płynie. Smacznego