Wykonanie
Tak przyrządzona
karkówka jest doskonałą alternatywą dla kupnych
wędlin. Można ją również podawać na obiad pokrojoną w grubsze plastry i polaną sosem. Nie przejmujmy się że nastrzykujemy
mięso woda z
przyprawami...
woda wyparuje, a smak pozostanie i do tego
mięso jest bardziej soczysteSkładniki:2 kg
karkówki bez kościgłówka
czosnku2
cebule3 łyżki
majerankusól,
pieprz,
słodka papryka w proszkuSolanka:1 l
wody10 g
soli peklowej1 łyżka
cukru2 łyżki
maggiWykonanie:
Mięso wkładamy do miski lub żaroodpornego naczynia , nakłuwamy nożem i w każde zagłębienie wkładamy ząbek
czosnkuSolanka: Wszystkie składniki razem mieszamy. Powstałą solanką nastrzykujemy
mięso strzykawką, zaś pozostały płyn wlewamy do
karkówki, aby się w nim moczyła. Pozostawiamy tak
mięso na 24 h. w lodówcePo upływie doby wyjmujemy
mięso z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Karkówkę z każdej strony oprószamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką i
majerankiem.
Mięso przekładamy na blachę do pieczenia, na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka
cebulę, którą również posypujemy
majerankiemKarkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 1,5-2 h.
Mięso kroimy na kanapki dopiero jak ostygnie.Smacznego