ßßß Cookit - przepis na Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie

Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie

nazwa

Wykonanie

11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×
Kto jeszcze nie jadł śniadania ? Oto moja propozycja na zdrowe i pełne witamin bułeczki. A dla wielbicieli chleba, polecam ciasto upiec w keksówce jako pachnący bochenek
Składniki :
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1850 ( można dać zwykłą 550)
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrąb pszennych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki maślanki,kefiru lub jogurtu naturalnego
1/4 szklanki ziaren – siemię lniane, słonecznik lub inne ulubione
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać dokładnie i wlać maślankę.
Odstawić na kilka minut – na czas nagrzewania piekarnika – 180 stopni.
Gdy piec się nagrzeje rozkładać ciasto do 3/4 wysokości foremek- powinno być o konsystencji gęstej śmietany.
Ja używam foremki na muffinki i papilotek – bułeczki są dłużej świeże, dzięki papierowi.
Pieczemy 15 minut lub jako chleb do suchego patyczka ok 30-40 minut.
Smacznego są przepyszne!
proste, szybkie i przepyszne!
Powiązane notki:
Owsiane pancakes bananowe z jogurtem i twarożkiem
Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem
Pizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/18/sodowe-buleczki-owsiane-idealne-na-drugie-sniadanie