Wykonanie
Otręby pszenne na oczyszczanie i odchudzanie
Mamy kwiecień, wiosna w pełni. Powoli budzimy się z zimowego leżakowania i coraz częściej z paniką sięgamy myślami do nadchodzącego lata i naszej, nieprzygotowanej na letnie stroje, sylwetki - ...jakiej sylwetki?...Zaczynamy więc gorliwie wertować mądre książki i poradniki o odchudzaniu, pytać o radę Wujka Google i konsultować nawyki żywieniowe z koleżanką, której zazdrościmy wysmukłej figury . Nasz
plan odżywiania dotykają nieuchronne zmiany. Dwa
razy się zastanawiamy, zanim sięgniemy po ukochaną pralinkę, czy kawałek ulubionej
czekolady. Do codziennej diety włączamy wiele nowych i wspomagających odchudzanie produktów. Jednym z nich są niewątpliwie
otręby ! Do moich ulubionych należą tu zwłaszcza
otręby pszenne .
Otręby pszenne posiadają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe : węglowodany,
białko, tłuszcze, witaminy i
sole mineralne. D ostarczaj ą więc kompleksowo niezbędnych wartości odżywczych. Mają wyjątkowo dużo błonnika oraz niewielką ilość przyswajanych
cukrów, więc skutecznie aktywują metabolizm i skracają czas przebywania jedzenia w przewodzie pokarmowym.
J ednak włączając
otręby do diety, należy pamiętać nie tylko o ich zaletach, ale też i o pewnych wadach . W konsumpcji
otrębów nie można przedobrzyć. Najważniejszy problem to zawartość w nich kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia, żelaza, cynku. Obecna celuloza i pektyny również zmniejszają wchłanianie wapnia. Zaleca się więc spożywanie maksymalnie 2-3 łyżek
otrębów na dzień . Ważne jest, aby nie spożywać tej ilości w jednym posiłku, tylko rozłożyć na cały dzień.
Otręby wiążą silnie
wodę, pęczniejąc i wypełniając żołądek, jedząc je należy więc zwiększyć ilość wypijanych płynów, aby nie podrażnić jelit i po prostu sobie nie zaszkodzić. [źródło: Jaśmina w kuchni, portal.abczdrowie.pl]Składniki na 2 porcje:1 duży
kefir [400g]1
banan1
gruszka1 łyżeczka płynnego
miodu - choć można pominąć, bo
banan sam w sobie jest mocno słodki1-2 łyżki
otrębów pszennychDo blendera wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
owoce. Dodać
miód i
otręby owsiane. Zalać całość
kefirem. Zblendować. Od stawi ć na 10 minut, aby
otręby napęcznia ł y i zmiękły.Koktajl wyśmienicie sprawdza się na II śniadanie - smacznie i zdrowo wypełnia żołądek :)