Czy koktajl owocowy może zastąpić pełnowartościowy posiłek? Oczywiście, że tak! Pod warunkiem jednak, że będzie przygotowany przez was samych, a do owocowegonapoju dodacie pożywne płatki owsiane, które na długo dają uczucie sytości. Koktajl truskawkowy z gruszką to jedna z moich ulubionych kompozycji smakowych idealnych na deser, drugie śniadanie lub kolację. Taki napój potrafi zasycić nawet zwolenników obfitych posiłków, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 minut. Mniam!Składniki (na 4 porcje):500 ml maślanki (można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym)250 ml mleka (2 %)300 g truskawek2 duże gruszki3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych2 łyżki (lub według uznania) naturalnego mioduDo blendera wlać maślankę i mleko, wsypać płatki owsiane. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki i gruszki wrzucić do miksera i dodać miód. Wszystko dokładnie zmiksować. Koktajl podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!