ßßß
Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego 07/2010 Aleksandra Chomicz Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche, s. 59Składniki:Ciasto:20 dag mąki10 dag masła3 łyżki zimnej wodyszczypta solitłuszcz do wysmarowania formyWierzch:50 dag pieczarekząbek czosnkucebula2 łyżki masłapuszka tuńczyka w sosie własnym2 jajka1/2 szklanki mleka2 łyżki śmietany 18%pęczek natkisól, pieprz1 łyżeczka majeranku1. Ciasto wyrobić b. szybko: mąkę wymieszać z solą, dodać masło, posiekać razem z mąką, dodać wodę i wyrobić. Uformować kulę i wstawić owinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.2. Podczas gdy ciasto na spód się chłodzi można przygotować farsz. Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w plasterki, posiekać czosnek i podsmażyć na maśle. Zostawić do ostygnięcia.3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o średnicy większej od formy, tak aby móc wylepić brzegi formy i zawinąć na zewnątrz. Wyłożyć wcześniej wysmarowaną tłuszczem formę do tart ciastem, zawinąć brzegi. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.4. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrobnić widelcem. Wymieszać z pieczarkami, cebulą, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Wyłożyć farsz na podpieczony spód.5. Jajka rozmieszać z mlekiem, śmietaną i przyprawami. Wylać masę jajeczną na farsz.6. Piec 30-40 minut (do ścięcia się i lekkiego przyrumienienia) w temperaturze 200°C.7. Podawać na ciepło. Można podgrzewać w piekarniku.