Wykonanie
Akcja
Pieczarkowy Tydzień 2013 kończy się już za 5 godzin. Mam nadzieję, że dodacie jeszcze kilka przepisów. Aby zaakcentować zakończenie akcji wraz z innymi blogerami kulinarnymi przygotowałam tartę
pieczarkową.Tarty z
pieczarkami w roli głównej upiekli także:Mirabelka –
Tarta z
pieczarkami,
serem camembert i
orzechamiMartynosia –
Tarta z
pieczarkamiLejdi – Szybka
tarta z
pieczarkami i
cukiniąSiaśka –
Tarta z
pieczarkamiBartoldzik – Quiche z
pieczarkami i skarmelizowaną
cebuląSiankoo –
Tarta pieczarkowa z boczniakami
Śliwka – Szybka
tarta z
groszkiem i
pieczarkamiPrzepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego 07/2010 Aleksandra Chomicz Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche, s. 59Składniki:Ciasto:20 dag
mąki10 dag
masła3 łyżki zimnej
wodyszczypta
solitłuszcz do wysmarowania formyWierzch:50 dag
pieczarekząbek
czosnkucebula2 łyżki
masłapuszka
tuńczyka w sosie własnym2
jajka1/2 szklanki
mleka2 łyżki
śmietany 18%pęczek
natkisól,
pieprz1 łyżeczka
majeranku1. Ciasto wyrobić b. szybko:
mąkę wymieszać z
solą, dodać
masło, posiekać razem z
mąką, dodać
wodę i wyrobić. Uformować kulę i wstawić owinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.2. Podczas gdy ciasto na spód się chłodzi można przygotować farsz.
Cebulę pokroić w krążki,
pieczarki w plasterki, posiekać
czosnek i podsmażyć na
maśle. Zostawić do ostygnięcia.3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o średnicy większej od formy, tak aby móc wylepić brzegi formy i zawinąć na zewnątrz. Wyłożyć wcześniej wysmarowaną tłuszczem formę do tart
ciastem, zawinąć brzegi. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.4. Odsączonego z zalewy
tuńczyka rozdrobnić widelcem. Wymieszać z
pieczarkami,
cebulą,
czosnkiem i posiekaną
natką pietruszki. Wyłożyć farsz na podpieczony spód.5.
Jajka rozmieszać z
mlekiem,
śmietaną i
przyprawami. Wylać masę jajeczną na farsz.6. Piec 30-40 minut (do ścięcia się i lekkiego przyrumienienia) w temperaturze 200°C.7. Podawać na ciepło. Można podgrzewać w piekarniku.