Wykonanie
Zacznę nietypowo – nie lubię robić w domu pesto…I’m gonna start in an unusual way – I don’t like making pesto at
home………dlatego jeśli jest u mnie na obiad
makaron z pesto, możecie być na 90% pewni, że pochodzi ono ze słoika (jedynym wyjątkiem jest pesto
pomidorowo-
serowe, które robię sama). Wbrew pozorom znalezienie dobrego „słoikowego” pesto nie jest takie proste – albo skład jest daleki od wymarzonego, albo jest zbyt kwaśne/mdłe/chemiczne. Przez długi czas moim ulubionym było zielone pesto „w pękatym słoiczku”, ale coś się w nim zmieniło i już mi tak nie smakuje. Dość sceptycznie podeszłam do pomysłu B, żeby kupić 3 (!) słoiczki na raz. Przekonało mnie tylko to, że jego „twarzą” jest Jamie Oliver.……so when you come to my house and get pesto for dinner – you can be 90% sure, it’s gonna be from a jar (the only exception is my tomato-cheese pesto, that I
make myself). You may not agree, but it’s not so easy to find a good „store” pesto – the ingredients can be far from perfec, it can be to sour/tasteless/had chemical taste. I had my favorite pesto i „ball-shaped jar”, but something changed in it and it’s not so good anymore. I was a bit sceptical, when B decided to buy 3 (!) jars of pesto at the same
time. The thing that made me do it was fact, that it was a Jamie Oliver pesto.
Green Pesto the Italian classic (na górze) – jak sama nazwa wskazuje – jest to najbardziej tradycyjne,
bazyliowe pesto. Łagodne w smaku, bardzo
bazyliowe. W składzie znajdują się m.in:
bazylia,
oliwa extra virgin,
orzechy nerkowca,
ser Grana Padano (który, w przeciwieństwie to
parmezanu, uwielbiam),
orzeszki pinii,
ser Pecorino i
czosnek.Coriander & cashiew pesto an Asian twist with a hint of
chilli – mój
absolutny faworyt. Świeże, pełne smaku, lekko pikantne. Jest po prostu przepyszne! W składzie m.in.:
kolendra,
olej słonecznikowy,
orzechy nerkowca,
ser Parmigiano Reggiano,
oliwa z oliwek,
pietruszka,
sok cytrynowy z koncentratu,
papryka chilli,
czosnek,
olej sezamowy i
sezam.
Chilli & garlic pesto classic pesto with a fiery finish – bardzo
paprykowe i
bardzo pikantne. Ale w przyjemny sposób – „ogień” pojawia się dopiero pod koniec, dzięki
czemu smak
sosu jest jak najbardziej wyczuwalny. Ma nieco rzadszą konsystencję niż wcześniejsze, zielone propozycje. W składzie m.in.:
pomidory,
olej słonecznikowy,
papryka chilli,
czosnek,
koncentrat pomidorowy.…Green Pesto the Italian classic (on top) – as it’s name says – it’s the
most traditional, basil pesto. It’s
mild in taste,
very basil. And you can find in it: basil, extra virgin
olive oil, cashew nuts,
Grana Padano cheese (which is one of my favorites),
pine nuts, Pecorino cheese and garlic.Coriander & cashiew pesto an Asian twist with a hint of
chilli – my
absolute favorite. Fresh, full of flavor, a bit spicy. It’s simply delicious! Some of the ingredients are: coriander, sunflower oil, cashew nuts, Parmigiano Reggiano cheese,
olive oil, parsley, lemon juice from concentrate,
chilli, garlic,
sesame oil and
sesame.
Chilli & garlic pesto classic pesto with a fiery finish –
very red-peppery and
very hot. But in a nice kind of way – „heat” comes at the end, thanks to that you can taste the flavor first. It is a bit mor runny,
than the green ones. Ingredients: tomatos, sunflower oil,
chilli, garlic, tomato paste.
Jeśli miałabym wybrać jedno z nich, które miałabym kupić ponownie, to zdecydowałabym się na
kolendrę – jest nie do pobicia!If I had to choose only one to buy again, it will
most definitely be the coriander one – it’s the best!