ßßß Cookit - przepis na Jamie Oliver’s Pesto

Jamie Oliver’s Pesto

nazwa

Wykonanie

Zacznę nietypowo – nie lubię robić w domu pesto…
I’m gonna start in an unusual way – I don’t like making pesto at home

…dlatego jeśli jest u mnie na obiad makaron z pesto, możecie być na 90% pewni, że pochodzi ono ze słoika (jedynym wyjątkiem jest pesto pomidorowo-serowe, które robię sama). Wbrew pozorom znalezienie dobrego „słoikowego” pesto nie jest takie proste – albo skład jest daleki od wymarzonego, albo jest zbyt kwaśne/mdłe/chemiczne. Przez długi czas moim ulubionym było zielone pesto „w pękatym słoiczku”, ale coś się w nim zmieniło i już mi tak nie smakuje. Dość sceptycznie podeszłam do pomysłu B, żeby kupić 3 (!) słoiczki na raz. Przekonało mnie tylko to, że jego „twarzą” jest Jamie Oliver.

…so when you come to my house and get pesto for dinner – you can be 90% sure, it’s gonna be from a jar (the only exception is my tomato-cheese pesto, that I make myself). You may not agree, but it’s not so easy to find a good „store” pesto – the ingredients can be far from perfec, it can be to sour/tasteless/had chemical taste. I had my favorite pesto i „ball-shaped jar”, but something changed in it and it’s not so good anymore. I was a bit sceptical, when B decided to buy 3 (!) jars of pesto at the same time. The thing that made me do it was fact, that it was a Jamie Oliver pesto.
Green Pesto the Italian classic (na górze) – jak sama nazwa wskazuje – jest to najbardziej tradycyjne, bazyliowe pesto. Łagodne w smaku, bardzo bazyliowe. W składzie znajdują się m.in: bazylia, oliwa extra virgin, orzechy nerkowca, ser Grana Padano (który, w przeciwieństwie to parmezanu, uwielbiam), orzeszki pinii, ser Pecorino i czosnek.
Coriander & cashiew pesto an Asian twist with a hint of chilli – mój absolutny faworyt. Świeże, pełne smaku, lekko pikantne. Jest po prostu przepyszne! W składzie m.in.: kolendra, olej słonecznikowy, orzechy nerkowca, ser Parmigiano Reggiano, oliwa z oliwek, pietruszka, sok cytrynowy z koncentratu, papryka chilli, czosnek, olej sezamowy i sezam.
Chilli & garlic pesto classic pesto with a fiery finish – bardzo paprykowe i bardzo pikantne. Ale w przyjemny sposób – „ogień” pojawia się dopiero pod koniec, dzięki czemu smak sosu jest jak najbardziej wyczuwalny. Ma nieco rzadszą konsystencję niż wcześniejsze, zielone propozycje. W składzie m.in.: pomidory, olej słonecznikowy, papryka chilli, czosnek, koncentrat pomidorowy.

Green Pesto the Italian classic (on top) – as it’s name says – it’s the most traditional, basil pesto. It’s mild in taste, very basil. And you can find in it: basil, extra virgin olive oil, cashew nuts, Grana Padano cheese (which is one of my favorites), pine nuts, Pecorino cheese and garlic.
Coriander & cashiew pesto an Asian twist with a hint of chilli – my absolute favorite. Fresh, full of flavor, a bit spicy. It’s simply delicious! Some of the ingredients are: coriander, sunflower oil, cashew nuts, Parmigiano Reggiano cheese, olive oil, parsley, lemon juice from concentrate, chilli, garlic, sesame oil and sesame.
Chilli & garlic pesto classic pesto with a fiery finish – very red-peppery and very hot. But in a nice kind of way – „heat” comes at the end, thanks to that you can taste the flavor first. It is a bit mor runny, than the green ones. Ingredients: tomatos, sunflower oil, chilli, garlic, tomato paste.
Jeśli miałabym wybrać jedno z nich, które miałabym kupić ponownie, to zdecydowałabym się na kolendrę – jest nie do pobicia!
If I had to choose only one to buy again, it will most definitely be the coriander one – it’s the best!
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/01/17/jamie-oliver-pesto