ßßß
Składniki:bazylia (1 mała doniczka)2 łyżki orzeszków pinii1 ząbek czosnku2 łyżeczki soku z cytryny2 łyżki utartego parmezanuok. 6 łyżek oliwy z oliwek evsól, pieprz czarny do smakuPrzygotowanie:Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, przesypać na talerz aby ostygły.Zmiksować bazylię, orzeszki, czosnek, parmezan, sok z cytryny i oliwę na gładką masę lub utrzeć w moździerzu (wersja dla cierpliwych).Jeśli składniki nie będą chciały się zmiksować dodać jeszcze trochę oliwy.Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu .Jeśli pesto nie jest przeznaczone bezpośrednio do zjedzenia, należy je przełożyć do wyparzonego słoiczka, zalać oliwą i przechowywać w lodówce.Smacznego