ßßß
Pesto jest stałym bywalcem w mojej kuchni, ale rzadko robię go w pełnej wersji, bo albo nie mam orzeszków pinii, albo nie dodaję czosnku, żeby nie 'pachnieć' w pracy itp ;) Tym razem pesto zrobiłam ze wszystkim składnikami i z przewagą orzeszków oraz sera czyli tak jak lubię najbardziej :)Jeśli robisz pesto jako dodatek, może być ono bardziej gęste. Natomiast jeśli jest jedynym towarzystwem makaronu, polecam dodać więcej oliwy.Składniki:1 pęczek/ doniczka bazylii (same listki)2-3 łyżki tartego sera pecorino lub parmezan2-3 łyżki orzeszków piniioliwa z oliwek, ilość zależy od pożądanej konsystencji1-2 ząbki czosnku (można pominąć jeśli będzie stosowany do kanapek)sólświeżo mielony pieprzZ tej porcji wyjdzie pesto, które będzie idealne do makaronu dla 2óch osób.Przygotowanie: Wszystkie składniki (bazylię, ser, orzeszki pinii i oliwę) wraz z przyprawami (sól, pieprz, czosnek) zmiksuj na gładką masę w malakserze/blenderze.Smacznego :)

