ßßß Cookit - przepis na Danie kuchni chińskiej , o wielu wyczuwalnych smakach i aromatach , pikantne i syte.Sama nie wiem czemu tak rzadko przygotowuję chińszczyznę , jest pyszna.

Danie kuchni chińskiej , o wielu wyczuwalnych smakach i aromatach , pikantne i syte.Sama nie wiem czemu tak rzadko przygotowuję chińszczyznę , jest pyszna.

nazwa

Wykonanie

25 czerwca 2015
Potrawka chińska
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
1 mała papryka chili
450g. mrożonej mieszanki chińskiej
300g. młodej , małej brukselki ( można użyć także mrożonej)
50g. grzybów mun ( 1 opakowanie)
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka koncentratu curry ( można pominąć)
przypawa do chińszczyzny
tandoori masala
curry
słodka papryka
pieprz
sól
olej do smażenia
ryż basmati lub parboiled , ilość wg. uznania
Przygotowanie:
Grzyby mun zalać wrzątkiem , odstawić na 10 min.
Pierś z kurczaka umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę.
Cebulę obrać , posiekać drobno wraz z papryczką chili.
W garnku w którym będziemy przygotowawać potrawkę rozgrzać olej , Włożyć kurczaka , posypać go obficie wszystkimi przyprawami.
Gdy się lekko podsmaży dodać cebulę i papryczkę , smażyć na wolnym ogniu co chwila mieszając.
Do mięsa dodać pastę curry oraz sos sojowy wymieszać , wlać ok 0,5 l wody , dodać brukselkę , gotować na pół miękko.
Grzyby munn odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki.
Do potrawki dołożyć mieszankę chińską oraz grzyby , gotować razem kolejne 15 min.
W między czasie danie ponownie doprawić , przypraw dodajmy sporo , maja być mocno wyczuwalne.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Odcedzić , rozdzielić na porcję.
Chińszczyznę podawać z ryżem.
Smacznego
Post navigation
← Cienki biszkopt , budyniowa masa z kawałkami winogrona oraz mus truskawkowy. Takie ciasta najbardziej lubię , nie przesłodzone i dodatkiem świeżych owoców. Idealne do lekkiej kawy na powietrzu.
Pstrągi zawsze piekłam w piekarniku ,smażenie jakoś do mnie nie przemawiało jednak postanowiła spróbować .Usmażyłam je w ziołowej panierce oraz ziołową mieszanką go nafaszerowałam. Wyszły bardzo aromatyczne i soczyste o lekko maślanym aromacie. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/danie-kuchni-chinskiej-o-wielu-wyczuwalnych-smakach-i-aromatach-pikantne-i-syte-sama-nie-wiem-czemu-tak-rzadko-przygotowuje-chinszczyzne-jest-pyszna