Wykonanie
"
Oliwa północy" jak jest potocznie nazywany
olej rzepakowy to naturalne źródło kwasów omega - 3 (kwas linolenowy) i omega - 6 (kwas linolowy).Nasz organizm nie wytworzy ich sam i dlatego konieczne jest dostarczenie go w pożywieniu (polecam poczytać). U mnie jest głównym składnikiem marynaty do szaszłyków ale polecam tą marynatę również do
mięs.

Składniki na marynatę:5 łyżek
oleju rzepakowego (25 ml)1 łyżeczka
Vegety1 łyżeczka
przyprawy "Pięć Smakó"1 łyżeczka
przyprawy "Kebab Gyros"1/2 łyżeczki
papryki słodkiej lub
chili jeśli lubicie ogień1/2 łyżeczki
currySkładniki marynaty wymieszać i posmarować pędzlem wcześniej przygotowane szaszłyki.Szaszłyki:1/2 kg
piersi z kurczaka2
papryki4 - 6
cebul30 dag niedużych
pieczarek1 ząbek
czosnkupo 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki i
curryszczypta
soli,
pieprzupo 1 łyżce
sosu sojowego ciemnego i
sojowo -
grzybowego
Mięso przepłukać pokroić w kawałki (mn.w. 3x3 cm) dodać do niego drobno pokrojony
czosnek i
przyprawy z sosami. Wymieszać i odstawić do lodówki na 0,5 godz. W tym czasie przygotować sobie resztę składników na szaszłyki. opłukać
pieczarki, przeciąć na połówki. Obrać
cebulę pociąć na grubsze piórka (1 cm szerokie). Z
papryki wyciąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić na kawałki mniej więcej 3 x 3 cm. Na patyczki nabijać
pieczarkę,
cebulę,
mięso,
paprykę i tak na przemian do wykorzystania wszystkich składników. Kolejność dowolna oczywiście. Przygotowane szaszłyki posmarować marynatą odstawić na minimum 15 minut. Upiec na grillu.Z podanych składników otrzymałam 10 szaszłyków. Były bardzo smaczne polecam.