ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki w marynacie z oleju rzepakowego

Szaszłyki w marynacie z oleju rzepakowego

nazwa

Wykonanie

"Oliwa północy" jak jest potocznie nazywany olej rzepakowy to naturalne źródło kwasów omega - 3 (kwas linolenowy) i omega - 6 (kwas linolowy).Nasz organizm nie wytworzy ich sam i dlatego konieczne jest dostarczenie go w pożywieniu (polecam poczytać). U mnie jest głównym składnikiem marynaty do szaszłyków ale polecam tą marynatę również do mięs.
Składniki na marynatę:
5 łyżek oleju rzepakowego (25 ml)
1 łyżeczka Vegety
1 łyżeczka przyprawy "Pięć Smakó"
1 łyżeczka przyprawy "Kebab Gyros"
1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub chili jeśli lubicie ogień
1/2 łyżeczki curry
Składniki marynaty wymieszać i posmarować pędzlem wcześniej przygotowane szaszłyki.
Szaszłyki:
1/2 kg piersi z kurczaka
2 papryki
4 - 6 cebul
30 dag niedużych pieczarek
1 ząbek czosnku
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i curry
szczypta soli, pieprzu
po 1 łyżce sosu sojowego ciemnego i sojowo - grzybowego
Mięso przepłukać pokroić w kawałki (mn.w. 3x3 cm) dodać do niego drobno pokrojony czosnek i przyprawy z sosami. Wymieszać i odstawić do lodówki na 0,5 godz. W tym czasie przygotować sobie resztę składników na szaszłyki. opłukać pieczarki, przeciąć na połówki. Obrać cebulę pociąć na grubsze piórka (1 cm szerokie). Z papryki wyciąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić na kawałki mniej więcej 3 x 3 cm. Na patyczki nabijać pieczarkę, cebulę, mięso, paprykę i tak na przemian do wykorzystania wszystkich składników. Kolejność dowolna oczywiście. Przygotowane szaszłyki posmarować marynatą odstawić na minimum 15 minut. Upiec na grillu.
Z podanych składników otrzymałam 10 szaszłyków. Były bardzo smaczne polecam.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/06/szaszyki-w-marynacie-z-oleju-rzepakowego.html