Wykonanie
Pomimo, że podzieliłam się wielgachną
dynią z koleżankami zostało jeszcze dość, żeby wszystkim zdążyła się przejeść. Po zupie dyniowej przyszła
pora na różnego rodzaju potrawki.Ponieważ wczoraj wróciłam do domu późno w 30 minut upichciłam smaczne
dyniowe danie, godne polecenia.Składniki:1 kg-
dynia,0,5 kg-
pieczarki,3 szt-
cebula,1 szt-
marchew,350 g
makaron sojowy,3 łyżki-
sos sojowy ciemny,3 łyżki-
sos teriyaki,2 ząbki-
czosnek,
olej sojowy- do smażenia wg. potrzeby
imbir mielony do smaku,
kolendra mielona do smaku,
gałka muszkatołowa świeżo starta do smaku,
papryka ostra do smaku,
sól do smaku.Przygotowanie:
Dynię oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Podobnie
marchewkę. Rozgrzać
olej w woku i wrzucić posiekany
czosnek. Kiedy rozejdzie się aromat dodać
marchew i pokrojoną w półplasterki
cebulę. Po dwóch-
trzech minutach dodać
dynię. W tym czasie obrać
pieczarki i pokroić w plasterki. Jeśli potrzeba dolać łyżkę
oleju a
potem dalej smażyć. Dorzucić
pieczarki. Wlać
sos sojowy oraz teriyaki i zamieszać. Doprawić potrawę
imbirem,
kolendrą i
papryką. Przykryć wok pokrywą i dusić kilka minut. Od czasu do czasu podnosić pokrywę i mieszać, aby się nie przypaliło. Przygotować
makaron sojowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy
dynia będzie al dente dołożyć do woka odcedzony
makaron. Doprawić
gałką muszkatołową i jeśli trzeba
solą. Przesmażyć razem i można podawać.Polecam aromatyczne, sycące danie. Ja gotuję zwykle na 5 osób, więc proponowana ilość jest dość duża.