Wykonanie
Żółta fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw. Zwykle moje działania kończyły się na ugotowaniu i podaniu z
bułką tartą, ale
doszłam do wniosku, że czas poszukać inspiracji. Wykorzystałam i nieco zmodyfikowałam przepis z tej strony . Początkowo żeby było szybciej chciałam odpuścić pieczenie
czosnku, jednak gdy wyciągnęłam go z piekarnika zrozumiałam co autorka miałam na myśli pisząc, że zanim wrzuci do potrawy, znika kilka ząbków :)Składniki:* garść
makaronu pełnoziarnistego spaghetti* kilka
pieczarek* 300 g
fasolki szparagowej (u mnie żółta)* jedna niewielka
cebula* kilka ząbków
czosnku*
sól,
pieprz,
sos sojowyFasolkę umyć, pokroić na mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie. Ząbki
czosnku w łupinach, skropić
oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na ok. 15 min w 200 stopniach - u mnie to chyba nawet trwało krócej, chodzi o to by
czosnek był miękki - można sprawdzić w trakcie nożem.
Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry,
cebulę w piórka - razem podsmażyć na
maśle z
oliwą, dodać trochę
soli. W międzyczasie ugotować
makaron al dente. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy
pieprzem oraz
sosem sojowym - chwilę podsmażamy.Smacznego!A.
Przepis dodaje do akcji: