Wykonanie
Szybka i pyszna zupa krem. Powstała przez przypadek - miała być pieczarkowa, ale w lodówce leżał
kalafior, na którego nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno
będę powtarzać je częściej.
SKŁADNIKI:40 dag
pieczarek2
marchewki2
cebule3-4 ząbki
czosnku2 łyżki
masła2 l
bulionusól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
papryka ostra,
ser żółty do dekoracji1.
Cebule posiekać, zeszklić na
maśle, dodać
pieczarki i
czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić.2.
Kalafiora podzielić na różyczki,
marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w
bulionie do miękkości. Dodać uduszone
pieczarki,
cebulę i
czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej
bulionu.3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać
startym serem żółtym.