ßßß Cookit - przepis na Zupa krem pieczarkowo-kalafiorowa

Zupa krem pieczarkowo-kalafiorowa

nazwa

Wykonanie

Szybka i pyszna zupa krem. Powstała przez przypadek - miała być pieczarkowa, ale w lodówce leżał kalafior, na którego nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno będę powtarzać je częściej.
SKŁADNIKI:
40 dag pieczarek
2 marchewki
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 l bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra,
ser żółty do dekoracji
1. Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić.
2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu.
3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/04/zupa-krem-pieczarkowo-kalafiorowa.html