ßßß
Długo nie mogłam się zdecydować, co zrobić z kolczaka obłączastego, to dziwny grzyb trochę w smaku jak kurki a trochę przypomina boczniaki. Myślałam, myślałam… aż wszyscy zgłodnieli i zrobiła się draka, że matka zamiast karmić głodzi tych niedożywionych, co to sami rączek nie pobrudzą w kuchni a oczekiwania mają nieprzeciętnePonieważ czasu nie miałam na wyrafinowane kombinacje, bo przecież mogli „umrzeć z głodu” – trzeba było zrobić coś na szybko… a jak na szybko to najlepsze są dania w stylu chińskim. Tak więc kolczak został zamieszany w „chińską drakę”… i na tym całym zamieszaniu dobrze wyszedł – pasował idealnie do pozostałych składników i świetnie smakował. W sumie to ten kolczak całkiem przypomina różne chińskie grzybki.
Składniki na 3-4 porcje zamieszanego kolczaka:makaron sojowy – 200 g,cebula – 3 szt,cukinia żółta – 3 szt,marchew – 2 szt,pieczarki – 40 dkg,kolczak obłączasty – 40 dkg,keczup – 1 łyżka,sos sojowy – 2 łyżki,sos ostrygowy – 1 łyżeczka,miód – 1 łyżeczka,olej do smażeniamasło do smażenia,czosnek – 1 ząbek,papryka ostra – 1 łyżeczka,kolendra mielona (u mnie oryginalna tunezyjska) – 1 łyżeczka,kolendra natka – 1 pęczek.Przygotowanie:Najpierw umyć i oczyścić kolczaki. Poczekać aż obeschną a następnie pokroić w paseczki i przesmażyć na maśle. Doprawić solą i odrobiną miodu. Kolczaki puszczą wodę, więc smażyć kilka minut, żeby płyn odparował.W dużym woku rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz wrzucić posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki marchewki. Przesmażyć aż się cebula zeszkli a potem dodać obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Doprawić sosem sojowym i ostrygowym, dusić w sosie własnym. Po kilku minutach dodać młodą żółtą cukinią pokrojoną w kostkę. Dusić około 15 minut. Dodać kolczaka razem z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Doprawić łyżką keczupu, mieloną kolendrą oraz ostrą papryką.Makaron sojowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dołożyć do warzyw. Przesmażyć razem, sprawdzić smak i ponownie doprawić. Podawać posypane posiekaną natką kolendry.