Wykonanie
Dziś proponuję coś słodkiego:) Pyszne i łatwe ciasto z
truskawkami i dużą ilością
czekolady. Można użyć tutaj dowolnych
owoców, jak i każdej innej lubionej
czekolady,ja miałam akurat
mleczną i gorzką,więc wsypałam ten mix. Polecam!Scroll down for English version(1 keksówka)Składniki :110 g niesolonego
masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru3 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowego2 szklanki
mąki uniwersalnej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
śmietany lub
jogurtu greckiego3/4 szklanki
mleka w proszku1 1/2 szklanki świeżych
truskawek (pokrojonych w ćwiartki)1 szklanka ulubionej posiekanej
czekolady (u mnie mix gorzkiej i
mleczne)
cukier puder do posypaniatrochę
mąki do posypania
truskawekPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj
mleko w proszku ze
śmietaną lub
jogurtem i odstaw.W drugiej misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.W misce miksera umieść
masło i ubij je do białości, następnie dodaj
cukier i kontynuuj ubijanie,aż masa nabierze puszystości.Dodawaj teraz po jednym
jajku,czekając po każdym,aż się dobrze wmiesza i wsyp lub wlej
wanilię.Cały czas miksując wsypuj
mąkę na zmianę z
jogurtem z
mlekiem,tak aby zakończyć wsypaniem końcówki
mąki.Umieść
truskawki i
czekoladę w durszlaku i posyp całość
mąką. Strzep jej nadmiar i wmieszaj
owoce delikatnie do ciasta.Wlej masę do natłuszczonej keksówki i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz ciasto 60-65 min,aż będzie zarumienione a wbita wykałaczka będzie sucha.Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie około 10 min,następnie wyjmij je i przełóż na kratkę do wystudzenia. Posyp
cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!
[col2 formatter=’1′]English versionChocolate and strawberry loaf (9×5 -inch loaf pan)Ingredients:110 g unsalted butter, room temperature1/2 cup granulated sugar3 large eggs1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar2 cups all-purpose
flour1 teaspoon baking powder1/2 teaspoon baking
soda1/4 teaspoon salt1/2 cup sour cream or plain Greek
yogurt3/4 cup malted milk powder1 1/2 cups fresh strawberries (cut in quarters)1 cup of your favourite chocolate, choppedicing sugar for dustingsome
flour for coating the chocolate and strawberries[/col2][col2_last formatter=’1′]Preparation:In a bowl, mix milk powder with sour cream or
yogurt and set aside.In another bowl, mix the
flour, baking powder, baking
soda and salt.In mixer bowl, beat the butter until softened, then add the sugar and continue to beat until light and fluffy.Add egg, one at a
time, beating until combined before adding the next egg.Beat in vanilla extract or vanilla sugar.Add the
flour alternately with
yogurt and milk, ending with the
flour.Place the strawberries and chocolate in a colander and coat them with
flour. Shake off the excess and stir coated strawberries and chocolate gently into the dough.
Pour the batter into a lightly greased baking pan and bake at 180 ° C for 60-65 minutes, until browned and a skewer inserted in the center comes out clean.Let it cool on
wire rack for 10 minutes, then remove it from pan let cool on rack fully before slicing. Sprinkle with powdered sugar and
serve.Enjoy![/col2_last]
Share the post "Łatwe ciasto z
truskawkami i
czekoladą"