Wykonanie
Jakiś czas temu publikowałam przepis na przepyszne ciasto
bananowe. Dzisiejsze ciasto dorównuje mu smakiem, a ciepły zapach
cynamonu otulający kuchnię podczas pieczenia po prostu nie ma sobie równych. W tym tradycyjnym, amerykańskim przepisie najbardziej zaintrygował mnie sposób użycia kruszonki. Tworzy ona nie tylko klasyczny, chrupiący, słodki wierzch, ale też stanowi cieniutką warstwę delikatnego,
cynamonowego nadzienia. Dzięki dodatkowi kwaśnej
śmietany ciasto długo utrzymuje świeżość, ale ja uwielbiam je jeszcze lekko ciepłe. Polecam, smacznego:)Przepis znalazłam tutaj na blaszkę o wymiarach 23x13cm:kruszonka:70 g
cukru,65 g
mąki,1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu,45 g zimnego
masłaciasto:166 g
mąki,łyżeczka
proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
sody,szczypta
soli,115 g
masła (w temperaturze pokojowej),150 g
cukru (w tym kilka łyżek domowego
cukru waniliowego),2 duże
jajka (w temperaturze pokojowej),120 ml kwaśnej
śmietany lub
jogurtu greckiego,opcjonalnie
cukier puder i
mleko do przyrządzenia prostej polewyKruszonka: połączyć
cukier,
mąkę i
cynamon. Dodać pokrojone w kostkę
masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej
masła; gdyby była za mokra, dodać
mąki. Odłożyć do lodówki. Ciasto: połączyć
mąkę, proszek,
sodę i
sól. W drugiej misce zmiksować
masło na kremową masę, dodać
cukier, utrzeć. Dodawać po jednym
jajku, cały czas ucierając. Wlać
śmietanę lub
jogurt, całość dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia!). Ciasto powinno być gęste. Połowę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym
ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 177 stopniach, około 40 minut (u mnie piekło się trochę dłużej). Ostudzić w piekarniku. Gotowe ciasto jest dostatecznie słodkie, ale można udekorować je odrobiną polewy (w tym celu połączyć kilka łyżek
cukru pudru i
mleka do konsystencji lukru).