ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe ciasto z podwójną kruszonką

Cynamonowe ciasto z podwójną kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu publikowałam przepis na przepyszne ciasto bananowe. Dzisiejsze ciasto dorównuje mu smakiem, a ciepły zapach cynamonu otulający kuchnię podczas pieczenia po prostu nie ma sobie równych. W tym tradycyjnym, amerykańskim przepisie najbardziej zaintrygował mnie sposób użycia kruszonki. Tworzy ona nie tylko klasyczny, chrupiący, słodki wierzch, ale też stanowi cieniutką warstwę delikatnego, cynamonowego nadzienia. Dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany ciasto długo utrzymuje świeżość, ale ja uwielbiam je jeszcze lekko ciepłe. Polecam, smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj na blaszkę o wymiarach 23x13cm:
kruszonka:
70 g cukru,
65 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
45 g zimnego masła
ciasto:
166 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
115 g masła (w temperaturze pokojowej),
150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
opcjonalnie cukier puder i mleko do przyrządzenia prostej polewy
Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło na kremową masę, dodać cukier, utrzeć. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia!). Ciasto powinno być gęste. Połowę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 177 stopniach, około 40 minut (u mnie piekło się trochę dłużej). Ostudzić w piekarniku. Gotowe ciasto jest dostatecznie słodkie, ale można udekorować je odrobiną polewy (w tym celu połączyć kilka łyżek cukru pudru i mleka do konsystencji lukru).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/03/cynamonowe-ciasto-z-podwojna-kruszonka.html