Składniki:2 szklanki mąki pszennej150 g miękkiego masła1 szklanka cukru4 jajka3 łyżki gęstej śmietany3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty3 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej400 g truskawek (świeżych lub z kompotu)3 łyżki cukru pudruPrzepis:Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (miksując aż do połączenia wszystkich składników). Przesiewamy szklankę mąki i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając (najlepiej w łyżką). Dodajemy kolejną przesianą szklankę mąki i ponownie mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, wlewamy ekstrakt z wanilii oraz śmietanę i znów delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być gęste. Przekładamy masę do formy ( o wymiarach ok. 36cm x 26cm)wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch układamy truskawki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.