Wykonanie
Jako że ,
miedzy pieczeniem biszkoptu, przygotowywaniem masy, przekładaniem
tortu znalazłam wolne moce przerobowe (tort tężeje w lodówce i czeka na udekorowanie) poczyniłam taki szybki placek
jogurtowy z
owocami. W smaku ot placek, ale dzięki całej
masie truskawek i
porzeczek bardzo zyskuje. Delikatny, lekko gliniasty , nie przypomina ciasta ucieranego. taki szybki wypiek, do popołudniowej
kawki na tarasie. Proporcje na blaszkę 20x25
350g
mąki2 łyżki budyniu
waniliowego (proszek)szklanka
cukru3
jajka1,5 szklanki
jogurtu greckiego1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy80g stopionego
masła30 dkg
truskawek30 dkg
czerwonej porzeczkicukier puder do posypania
Jajka ubijamy (ucieramy) z
cukrem, i
cukrem waniliowym,dodajemy
jogurt i nadal ucieramy. Wlewamy roztopione
masło..Dosypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
budyniem, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej foremki, na wierzch układamy
owoce.Pieczemy 50 min w 175st. Po upieczeniu jeszcze ciepły posypujemy
cukrem pudrem