ßßß Cookit - przepis na Żurek na żytnim zakwasie chlebowym

Żurek na żytnim zakwasie chlebowym

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na żytni zakwas na żurek . „Robi się” go przez 3-4 dni. W sytuacjach, kiedy ma się mało czasu i nie ufa się zakwasom sklepowym, idealnie sprawdza się zakwas chlebowy. Nawet mi się zrymowało, chociaż muszę jeszcze popracować nad rytmiką 😉
Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki.
W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów. Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Warto kupić surową z dobrego źródła, parzona nie da nam nigdy takiego smaku. Konsystencja zupy jest aksamitna, ponieważ sporo jest w niej żytniej mąki. Przeważnie zakwasy na żur są wodniste – mój zakwas chlebowy jest gęstszy, bo odżywiam go zawsze mąką razową (typ 2000). Wystarczy go nakarmić dzień wcześniej i już po 12 godzinach jest gotowy do użycia. Należy jednak pamiętać, że im dłużej będzie dojrzewał, tym kwaśniejszy będzie.
Składniki (6 porcji):
1,5 litra wody
4 surowe białe kiełbasy (około 500 g)
2 małe marchewki (150 g)
biała część pora (80 g)
1/2 małego selera (100 g)
1 pietruszka (50 g)
2 ziemniaki (200 g)
120-150 g gęstego zakwasu żytniego pełnoziarnistego (3-4 łyżki)
przyprawy: 2 duże liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 2 ząbki czosnku, świeżo mielony czarny pieprz
jajka na twardo do podania
Warzywa umyj i obierz. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków włóż do garnka razem z kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wsyp sól i gotuj przez godzinę. Po tym czasie wyłów wszystkie składniki z wywaru* i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości.
Do naczynia z zakwasem wlej 1-2 chochelki wywaru i rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotuj przez 5-10 minut, dopraw do smaku pieprzem i solą.
Wyłowioną wcześniej kiełbasę pokrój na plasterki i dodaj do żurku. Podawaj z jajkiem na twardo.
*warzywa możesz zjeść lub użyć do jakiegoś farszu albo sałatki
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Żurek wielkanocny
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Postny barszcz czerwony
Bulion warzywny ze szparagami
Źródło:http://agatagotuje.pl/zurek-na-zytnim-zakwasie-chlebowym