Wykonanie
W ramach wstępu do obiecanego przepisu na żurek sypnę garścią truizmów w rodzaju, że jest to najsmaczniejsza zupa na świecie, bo doprawiona satysfakcją z samodzielnego przygotowania zakwasu i że Wasza druga połówka z pewnością
spojrzy na Was rozanielonymi oczyma, bo potraficie z samej
mąki i garści przypraw zrobić tak pyszną zupkę, jaką kiedyś jako mały fąfel jadł u babci . Myślę, że już bardziej Was nie muszę zachęcać 😉Warto zrobić żurek samodzielnie chociaż raz w roku, tym bardziej, że robienie zakwasu to 2 minuty autentycznej „pracy” i 3-4 dni oczekiwania.
Składniki :80 dag
żeberek3
marchewki1
pietruszkakawałek
porakawałek
selera5 kulek
ziela angielskiego3 niewielkie
listki laurowesól4
ziemniaki3 pętka
białej kiełbasy (parzonej)zakwas (ilość wg uznania)2 łyżki
majeranku1-1,5 łyżki tartego
chrzanugęsta, kwaśna
śmietana (ilość wg uznania)Ugotuj
wywar z
żeberek i warzyw (
marchew,
pietruszka,
seler,
por). Na tę ilość
mięsa wlałam około 2,5 litra
wody (dałam 5 kulek
ziela angielskiego, 3 niewielkie
listki laurowe i 2 łyżeczki
soli z lekkim czubkiem). Kiedy już
wywar będzie gotowy, wyłów
żeberka i warzywa, następnie dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki wraz z pokrojoną na półplasterki
białą kiełbasą – gotuj do miękkości
ziemniaków.Do tak przygotowanej „bazy” wlewaj stopniowo zakwas – musisz od czasu do czasu próbować, czy żurek już osiągnął Twój ulubiony smak. Jeśli używasz domowego zakwasu, to zanim go wlejesz, wyłów z niego
ziele angielskie,
liść laurowy oraz
czosnek i dokładnie zamieszaj. Gotuj całość przez około 5 minut.Dopraw żurek
majerankiem,
chrzanem i
śmietaną. Podawaj z
jajkiem na twardo.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimŻurek na żytnim zakwasie
chlebowymGrochówka na
białej kiełbasieBulion warzywny ze
szparagami