Wykonanie
W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na żytni zakwas na żurek . „Robi się” go przez 3-4 dni. W sytuacjach, kiedy ma się mało czasu i nie ufa się zakwasom sklepowym, idealnie sprawdza się zakwas
chlebowy. Nawet mi się zrymowało, chociaż muszę jeszcze popracować nad rytmiką 😉Ci z Was, którzy pieką
chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki.W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije
serca tych, co nie lubią
żurków-kwasieluchów. Ugotowałam go na wywarze z
białej kiełbasy. Warto kupić surową z dobrego źródła, parzona nie da nam nigdy takiego smaku. Konsystencja zupy jest aksamitna, ponieważ sporo jest w niej żytniej
mąki. Przeważnie zakwasy na żur są wodniste – mój zakwas
chlebowy jest gęstszy, bo odżywiam go zawsze
mąką razową (typ 2000). Wystarczy go nakarmić dzień wcześniej i już po 12 godzinach jest gotowy do użycia. Należy jednak pamiętać, że im dłużej będzie dojrzewał, tym kwaśniejszy będzie.
Składniki (6 porcji):1,5 litra
wody4 surowe
białe kiełbasy (około 500 g)2 małe
marchewki (150 g)biała część
pora (80 g)1/2 małego
selera (100 g)1
pietruszka (50 g)2
ziemniaki (200 g)120-150 g gęstego zakwasu żytniego pełnoziarnistego (3-4 łyżki)
przyprawy: 2 duże
liście laurowe, 4 ziarna
ziela angielskiego, 1 łyżeczka
soli, 1 łyżeczka
majeranku, 2 ząbki
czosnku, świeżo mielony
czarny pieprzjajka na twardo do podaniaWarzywa umyj i obierz. Wszystkie warzywa oprócz
ziemniaków włóż do garnka razem z
kiełbasą,
zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wsyp
sól i gotuj przez godzinę. Po tym czasie wyłów wszystkie składniki z
wywaru* i dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotuj do miękkości.Do naczynia z zakwasem wlej 1-2 chochelki
wywaru i rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek i
majeranek. Gotuj przez 5-10 minut, dopraw do smaku
pieprzem i
solą.Wyłowioną wcześniej
kiełbasę pokrój na plasterki i dodaj do
żurku. Podawaj z
jajkiem na twardo.
*warzywa możesz zjeść lub użyć do jakiegoś farszu albo sałatkiRelated PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąŻurek wielkanocny
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimPostny barszcz czerwony
Bulion warzywny ze
szparagami