ßßß
Składniki (6 porcji):1,5 litra wody4 surowe białe kiełbasy (około 500 g)2 małe marchewki (150 g)biała część pora (80 g)1/2 małego selera (100 g)1 pietruszka (50 g)2 ziemniaki (200 g)120-150 g gęstego zakwasu żytniego pełnoziarnistego (3-4 łyżki)przyprawy: 2 duże liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 2 ząbki czosnku, świeżo mielony czarny pieprzjajka na twardo do podaniaWarzywa umyj i obierz. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków włóż do garnka razem z kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wsyp sól i gotuj przez godzinę. Po tym czasie wyłów wszystkie składniki z wywaru* i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości.Do naczynia z zakwasem wlej 1-2 chochelki wywaru i rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotuj przez 5-10 minut, dopraw do smaku pieprzem i solą.Wyłowioną wcześniej kiełbasę pokrój na plasterki i dodaj do żurku. Podawaj z jajkiem na twardo.

*warzywa możesz zjeść lub użyć do jakiegoś farszu albo sałatkiRelated PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąŻurek wielkanocnyBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimPostny barszcz czerwonyBulion warzywny ze szparagami