ßßß
Składniki :80 dag żeberek3 marchewki1 pietruszkakawałek porakawałek selera5 kulek ziela angielskiego3 niewielkie listki laurowesól4 ziemniaki3 pętka białej kiełbasy (parzonej)zakwas (ilość wg uznania)2 łyżki majeranku1-1,5 łyżki tartego chrzanugęsta, kwaśna śmietana (ilość wg uznania)Ugotuj wywar z żeberek i warzyw (marchew, pietruszka, seler, por). Na tę ilość mięsa wlałam około 2,5 litra wody (dałam 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe i 2 łyżeczki soli z lekkim czubkiem). Kiedy już wywar będzie gotowy, wyłów żeberka i warzywa, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki wraz z pokrojoną na półplasterki białą kiełbasą – gotuj do miękkości ziemniaków.Do tak przygotowanej „bazy” wlewaj stopniowo zakwas – musisz od czasu do czasu próbować, czy żurek już osiągnął Twój ulubiony smak. Jeśli używasz domowego zakwasu, to zanim go wlejesz, wyłów z niego ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek i dokładnie zamieszaj. Gotuj całość przez około 5 minut.Dopraw żurek majerankiem, chrzanem i śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo.
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimŻurek na żytnim zakwasie chlebowymGrochówka na białej kiełbasieBulion warzywny ze szparagami