Żurek wielkanocny

nazwa

Wykonanie

W ramach wstępu do obiecanego przepisu na żurek sypnę garścią truizmów w rodzaju, że jest to najsmaczniejsza zupa na świecie, bo doprawiona satysfakcją z samodzielnego przygotowania zakwasu i że Wasza druga połówka z pewnością spojrzy na Was rozanielonymi oczyma, bo potraficie z samej mąki i garści przypraw zrobić tak pyszną zupkę, jaką kiedyś jako mały fąfel jadł u babci . Myślę, że już bardziej Was nie muszę zachęcać 😉
Warto zrobić żurek samodzielnie chociaż raz w roku, tym bardziej, że robienie zakwasu to 2 minuty autentycznej „pracy” i 3-4 dni oczekiwania.
Składniki :
80 dag żeberek
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
5 kulek ziela angielskiego
3 niewielkie listki laurowe
sól
4 ziemniaki
3 pętka białej kiełbasy (parzonej)
zakwas (ilość wg uznania)
2 łyżki majeranku
1-1,5 łyżki tartego chrzanu
gęsta, kwaśna śmietana (ilość wg uznania)
Ugotuj wywar z żeberek i warzyw (marchew, pietruszka, seler, por). Na tę ilość mięsa wlałam około 2,5 litra wody (dałam 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe i 2 łyżeczki soli z lekkim czubkiem). Kiedy już wywar będzie gotowy, wyłów żeberka i warzywa, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki wraz z pokrojoną na półplasterki białą kiełbasą – gotuj do miękkości ziemniaków.
Do tak przygotowanej „bazy” wlewaj stopniowo zakwas – musisz od czasu do czasu próbować, czy żurek już osiągnął Twój ulubiony smak. Jeśli używasz domowego zakwasu, to zanim go wlejesz, wyłów z niego ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek i dokładnie zamieszaj. Gotuj całość przez około 5 minut.
Dopraw żurek majerankiem, chrzanem i śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo.
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Żurek na żytnim zakwasie chlebowym
Grochówka na białej kiełbasie
Bulion warzywny ze szparagami
Źródło:http://agatagotuje.pl/wielkanocny-zurek