ßßß
Składniki (2 konkretne porcje):2 garści zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g, może być mrożona)niewielka główka sałaty lodowej lub rzymskiej1 pomidor malinowy4 połówki suszonych pomidorów w oliwie4 łyżki czarnych oliwek bez pestek4 gałązki bazyliiok. 200 g tuńczyka w sosie własnym (z puszki)2 garści grzanek (przygotowałam je z 2 kromek domowego chleba na zakwasie)2 jajka ugotowane na twardowinegret:3 łyżki oliwy z oliwek (albo ze słoika z suszonymi pomidorami)sok z ½ cytrynyprzyprawy: sól morska, cukierZ fasolki szparagowej odetnij końcówki i, jeśli jest taka potrzeba, pozbaw łyka. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinna być al dente), dokładnie odcedź, przestudź i pokrój na ok. 5 cm kawałki.Przygotuj winegret: do słoiczka wlej oliwę (użyłam aromatycznej oliwy, w której były zanurzone suszone pomidory), sok wyciśnięty z połowy cytryny i dopraw do do smaku solą i cukrem (po około pół łyżeczki). Słoiczek zakręć i energicznie nim potrząsaj przez chwilę. Odstaw i zabierz się za sałatkę.Na półmisku rozłóż porwaną na kawałki sałatę, ułóż na niej pokrojonego na plasterki pomidora i podzielone na mniejsze kawałki suszone pomidory odsączone z zalewy. Na nich rozrzuć pokrojone na plasterki czarne oliwki i listki oberwane z czterech gałązek bazylii.Tuńczyka odsącz z sosu i podziel na mniejsze kawałki. Rozłóż go równomiernie na półmisku i dodaj ostudzoną fasolkę.Całość polej winegretem i zwieńcz jajkami na twardo pokrojonymi na ósemki oraz grzankami.Grzanki przygotowałam z domowego razowego chleba (dwie spore kromki posmarowałam oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, następnie pokroiłam je w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni).
Related PostsSpaghetti alla puttanescaSałatka makaronowa z tuńczykiem i miodowym winegretemTapenada z czarnych oliwek z czosnkiem niedźwiedzimZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiDomowe suszone pomidory – wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytać