Wykonanie
Uwielbiam kolorowe śniadania. Nie dość, że smakują zdecydowanie lepiej, to sama ślinka cieknie na ich widok. Kiedy rano mam więcej czasu lubię zrobić bardziej kreatywne śniadanie. Omlety uwielbiam, zarówno na słono i na słodko. Ta propozycja jest jedną z moich ulubionych.
Jajko doskonale się sprawdza na śniadanie, bo to źródło pełnowartościowego
białka. Zawiera wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich których nasz organizm sam nie wytwarza i musimy je dostarczyć z pokarmem.
Składniki (na 1 porcję):jeden duży
pomidor10
oliwek (mogą być i zielone i czarne)mały ząbek
czosnku2
jajkasólłyżeczka
oliwyświeża
bazyliaPrzygotowanie:1.
Pomidory i
oliwki kroimy w kawałki.2. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
pomidory i
oliwki. Jak odparuje
woda z
pomidorów dodajemy
czosnek i smażymy chwilę.3.
Jajka wbijamy do kubeczka i roztrzepujemy widelcem. Wbijamy na patelnię, solimy i smażymy aż się zetną. Omleta nie przekręcamy na drugą stronę, tylko składamy na pół.