ßßß
Składniki:2 marchewki1 pietruszkabiała część poracebula1/4 selerakilka suszonych grzybkówkilka suszonych śliwekprzyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól, pieprz, ocet jabłkowy (albo sok z cytryny), cukier (niekoniecznie), majeranek, 2 ząbki czosnku1 łyżka dobrego oleju300-500 ml zakwasu buraczanegoUmyj i obierz warzywa. Marchewki i pietruszkę przekrój wzdłuż. Cebulę przypal na czarno na patelni (jeśli masz kuchenkę gazową) albo na specjalnej nakładce na palnik.Wrzuć do garnka wszystkie warzywa, suszone grzybki, śliwki, 1-2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1-2 goździki i płaską łyżeczkę soli. Wlej około 1,5 litra wody oraz łyżkę oleju (w tłuszczach rozpuszczają się witaminy) i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem co najmniej przez półtorej godziny.Po tym czasie przecedź wywar, wlej zakwas z buraków, wsyp płaską łyżeczkę majeranku, przeciśnij przez praskę czosnek. Jeśli zakwas buraczany nie był bardzo kwaśny, dopraw do smaku octem jabłkowym (albo sokiem z cytryny). Dopraw solą i pieprzem (opcjonalnie również cukrem).Podgrzej, ale pamiętaj, że nie możesz już barszczu zagotować, ponieważ straci on i na kolorze (stanie się brunatny), i na zdrowotnych właściwościach zakwasu!
Related PostsBulion warzywny ze szparagamiŻurek na żytnim zakwasie chlebowymŻurek wielkanocnyRyba po greckuBulion warzywny