ßßß
Składniki (2 makowce długości ok. 40 cm)farsz:500 g białego maku200 g konfitury z pomarańczy (2/3 słoiczka)100-150 g miodu (4-6 łyżek)120 g suszonych daktyli bez pestek2 łyżki kwaśnej śmietany2 białkaszczypta soliMak opłucz na sitku, następnie przełóż do głębokiego naczynia i zalej wrzątkiem. Po półgodzinie odcedź go dokładnie, odciskając go przez bawełnianą ściereczkę albo gazę.Daktyle zalej wrzątkiem i po 10 minutach odcedź na sitku.Mak z daktylami zmiel dwu-trzykrotnie w maszynce do mielenia z sitkiem do maku.Do masy dodaj miód, śmietanę, konfiturę pomarańczową i wymieszaj dokładnie.Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie wmieszaj w masę makową.ciasto:400 g mąki pszennej (typ 500)150 g masła50 g drożdży (użyłam 14 g drożdży instant)3 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można dać zamiast skórkę otartą z 1/2 cytryny)2 czubate łyżki cukru pudru2 całe jajka2 żółtka1/3 łyżeczka soliNa stolnicy posiekaj mąkę z masłem, cukrem pudrem i solą.W 3 łyżkach śmietany rozmieszaj drożdże, połącz z jajkami, żółtkami oraz ekstraktem wanilii (albo skórką z cytryny). Dodaj do mąki i wyrób na lśniące ciasto (będzie niezbyt ścisłe.Gotowe podziel na dwie równe części i na obsypanej mąką stolnicy każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25×40 cm (na długość blachy do pieczenia).Na każdy prostokąt nałóż połowę farszu, zostawiając z brzegów wolny margines o szerokości około 2 cm.Zwiń makowce wzdłuż dłuższego boku, końce rulonów sklej i zagnij pod spód.Każdy makowiec ułóż na arkuszu papieru do pieczenia i owiń dwukrotnie, zostawiając wolną przestrzeń na 1 palec (dzięki temu w trakcie pieczenia strucla nie spęka i farsz ładnie przyklei się do ciasta). Brzegi papieru do pieczenia powinny znaleźć się pod ciastem.Tak przygotowane makowce odstaw do wyrośnięcia na około 45-60 minut.Piecz przez 45 minut w 175°C.Po upieczeniu ostudź na kratce i polukruj.lukier cytrynowy:1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki soku z cytrynyopcjonalnie konfitura pomarańczowa do dekoracji albo kandyzowane skórkiW miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem (dodawaj stopniowo, aż uzyskasz odpowiednią gęstość i rozetrzesz wszystkie grudki).Na polukrowane strucle możesz nałożyć odrobinę konfitury pomarańczowej i delikatnie ją rozsmarować lub posypać drobno posiekanymi kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi.

Related PostsRogale marcińskie krok po krokuRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBliny pszenno-gryczaneDrożdżowe babeczki z truskawkamiBabka na winie musującym