Wykonanie
Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy. Przyszła
pora na kopytka. I tutaj muszę stwierdzić, że jestem tradycjonalistą – wolę te z zrobione z samych pyrów. Po nocy sylwestrowej nie mam specjalnie sił na wymyślanie jakichś skrzących się dowcipem wstępów, zatem zadowolę się podrzuceniem dobrej rady odnośnie dzisiejszej propozycji. Najpierw ugotuj gulasz, bo trochę to zajmie zanim
mięso zmięknie, a nie chcesz przecież zostać z niedogotowanym gulaszem i zimnymi kopytkamiWarto dać mu przynajmniej 2 godziny na dojście.
Składniki na kopytka :500 g purée z dyni500 g ugniecionych gotowanych
ziemniaków*1
jajkomąka pszenna**2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
gałki muszkatołowejSkładniki na gulasz :700 g karczku wieprzowego2 średnie
cebule3 średnie
marchewki2 średnie
pietruszki2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka mielonej
ostrej paprykisól i świeżo mielony
kolorowy pieprz2
listki laurowe4 ziarna
ziela angielskiego2 łyżki klarowanego
masłaKarczek pokrój w kostkę,
osól (około 1 łyżeczka
soli), posyp dość obficie świeżo mielonym
pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj warzywa: obierz je i pokrój w kostkę.
Cebulę zeszklij na
maśle i dodaj do niej
mięso. Podsmażaj na rumiano, następnie przełóż do garnka, wsyp mielone
papryki, wymieszaj dokładnie i zalej taką ilością wrzątku, żeby przykryła
mięso. Wrzuć
liście laurowe i
ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę
marchewki i
pietruszki. Duś przez kolejną godzinę na niewielkim ogniu. W razie potrzeby można uzupełnić płyn. Jeśli wyszło Ci za dużo sosu, możesz dodać do gulaszu zasmażki lub zaciągnąć go
wodą z
mąką (przy drugiej opcji pamiętaj, aby sos się zagotował, bo w przeciwnym razie
mąka będzie miała posmak surowizny). U mnie nie było takiej potrzeby, ponieważ płyn ładnie odparował.Kiedy gulasz będzie prawie gotowy, możesz wziąć się za kopytka. W misce wymieszaj przeciśnięte przez praskę lub zmielone
ziemniaki,
dynię,
jajko i
mąkę. Dopraw
solą i
gałką muszkatołową. Wyrabiaj, dosypując
mąkę, do czasu aż otrzymasz gładkie, jednolite ciasto o takiej konsystencji, że bez trudu można z niego uformować wałki. Jak już wspominałam w przypisie do listy składników, nie jestem w stanie podać ilości
mąki, ponieważ to zależy od dyni, której użyjesz.Z ciasta formuj wałeczki, tnij je pod kątem na niewielkie kluski. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej
wody z dodatkiem
oleju (od momentu, kiedy wypłyną jeszcze przez 2-3 minuty).
*mogą być wczorajsze, ważne, żeby były dobrze ostudzone** trudno określić dokładną ilość – wszystko zależy od wilgotności dyni, u mnie wyszło prawie tyle samo
mąki co dyniRelated PostsZupa zbójeckaZupa gulaszowa z
czerwoną soczewicąGulaszowa zupa cygańskaKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce