ßßß





Składniki (6 porcji)CebulaŁodyga selera naciowegoZąbek czosnku2 łyżki oliwy1i1/2 łyżeczki suszonego tymianku2 puszki krojonych pomidorówŁyżeczka cukruSól, pieprz, cukier500g mielonego z indykaJajko3 łyżki bułki tartej3 łyżki startego parmezanuŁyżeczka sosu WorcestershirePrzygotowaniePosiekaj drobno cebulę i seler naciowy. Odłóż dwie łyżki na osobny talerzyk – użyjesz ich później do mięsa.W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku.Podsmaż wszystko na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut.Dodaj pomidory z puszek, po czym wlej wodę do jednej z nich i wlej do garnka.Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, zaczekaj aż się zagotuje, następnie zmniejsz ogień do małego i zostaw, aby się dusiło.Do dużej miski wrzuć mięso, jajko, bułkę tartą, parmezan, odłożoną wcześniej cebulę z selerem, dodaj sos Worcestershire i 1/2 łyżeczki tymianku.Wymieszaj wszystko delikatnie rękami.Kiedy wszystkie składniki się połączą uformuj pulpety – powinno wyjść około 50 małych pulpetów.Włóż delikatnie pulpety do sosu,duś około 30 minut.Smacznego!Zobacz także:Łagodne klopsiki z curryMielona wołowina w cieście francuskimOldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersji