Wykonanie
Pulpety z reguły kojarzą się z jedzeniem dla dzieci – poniekąd słusznie, są bardzo delikatne i nietłuste. Zapewniam jednak, że również dorośli zachwycą się tą potrawą. Klopsiki możesz podać z
makaronem,
ryżem,
ziemniakami, albo po prostu z
chlebem. Każde połączenie jest równie smakowite. Pulpety doskonale nadają się do zamrożenia – jeśli zrobisz ich więcej, albo po prostu nie zjesz wszystkiego. Wystarczy przełożyć wystudzone pulpety wraz z sosem do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Możesz je przechowywać w ten sposób przez 3 miesiące. Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z
serca domu. Nigelli Lawson.






Składniki (6 porcji)
CebulaŁodyga selera naciowegoZąbek
czosnku2 łyżki
oliwy1i1/2 łyżeczki suszonego
tymianku2 puszki krojonych
pomidorówŁyżeczka
cukruSól,
pieprz,
cukier500g mielonego z
indykaJajko3 łyżki
bułki tartej3 łyżki startego
parmezanuŁyżeczka
sosu WorcestershirePrzygotowaniePosiekaj drobno
cebulę i
seler naciowy. Odłóż dwie łyżki na osobny talerzyk – użyjesz ich później do
mięsa.W dużym rondlu rozgrzej
oliwę, dodaj
cebulę,
seler, przeciśnięty przez praskę
czosnek i łyżeczkę
tymianku.Podsmaż wszystko na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut.Dodaj
pomidory z puszek, po czym wlej
wodę do jednej z nich i wlej do garnka.Dopraw do smaku
cukrem,
solą i
pieprzem, zaczekaj aż się zagotuje, następnie zmniejsz ogień do małego i zostaw, aby się dusiło.Do dużej miski wrzuć
mięso,
jajko,
bułkę tartą,
parmezan, odłożoną wcześniej
cebulę z
selerem, dodaj
sos Worcestershire i 1/2 łyżeczki
tymianku.Wymieszaj wszystko delikatnie rękami.Kiedy wszystkie składniki się połączą uformuj pulpety – powinno wyjść około 50 małych pulpetów.Włóż delikatnie pulpety do sosu,duś około 30 minut.Smacznego!Zobacz także:Łagodne klopsiki z
curryMielona
wołowina w cieście francuskimOldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersji