Wykonanie
Bardzo lubię klopsiki - za ich smak oraz za to, że z rożnymi sosami tworzą za każdym razem inne danie. W tym przepisie dodatek
marchewki sprawia, ze są delikatniejsze, bardziej soczyste i miękkie.

1/2 kg
mięsa mielonego wieprzowo -wołowego1 spora
cebula1
marchewka1/2 bułeczki pszennej -
kajzerki1/2 szklanki
mleka1
jajkopieprz,
sól do smaku - przy słonych sosach
soli dajemy odpowiednio mniej
Bułkę namoczyć w
mleku.
Cebulę drobniutko posiekać,
marchewkę zetrzeć na drobnej tarce.
Cebulę zezłościć na niewielkiej ilości
oleju, dodać
marchewkę.
Marchewkę wraz z
cebulą chwilę przesmażyć, mieszając. Dodać do
mięsa.Dodać
jajko,
bułkę odciśniętą z
mleka oraz
pieprz i
sól do smaku.Masę wyrobić, odstawić na 10 minut, by odpoczęła.Jeśli po tym czasie okaże się za rzadka, podsypać trochę
tartej bułki.Z masy formować ( toczyć ) w dłoniach kulki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczać je w mace, po czym smażyć z obu stron na złoto. Z tej ilości
mięsa wychodzi ok. 30 klopsików.Podawać z dowolnym sosem, do
ryżu,
makaronu lub
ziemniaków.Klopsiki na zdjęciu przygotowałam z błyskawicznym sosem Kermidt, który bardzo lubię:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach
oleju. Dolać 1/4 szklanki
wody i poddusić, aż
cebula zmięknie. Dodać 4-6 łyżek ciemnego
sosu sojowego, łyżeczkę
musztardy i 1/2 łyżeczki
cukru. Wymieszać. W kolejnej 1/4 szklanki
wody rozmieszać 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, wlać do sosu i mieszać, aż zgęstnieje.W takiej ilości sosu klopsiki nie będą pływały, lecz będą nim obtoczone. Jeśli potrzebujemy większej ilości sosu, należy zwiększyć proporcje.Jeśli
sos jest jak na nasz gust za gęsty, należy po prostu dodać jeszcze trochę
wody.