Wykonanie

Danie wypatrzone w moim ulubionym miejscu, w którym zdarza mi się zjeść obiad. Ciekawe urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych. W oryginale był jeszcze
por, ale akurat nie miałam go w lodówce. Tradycyjnie polecam z sosem i
sałatką.Składniki na 5 kotletów:25 dag
mięsa mielonego (u mnie drobiowe)2 łyżki
bułki tartej + ew. dodatkowo gdyby masa była za rzadka6 łyżek
mleka1
jajko30 g suchego
ryżu1 średnia
marchewka starta na tarce o dużych oczkach
sól,
pieprzRyż ugotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Bułkę tartą wsypać do miski, zalać
mlekiem i odstawić do namięknięcia na ok. 5 minut. Dodać
mięso i pozostałe składniki, wymieszać. W razie potrzeby można dodać trochę
bułki tartej. Formować niewielkie kuliste kotlety. Kotleciki usmażyć na patelni, po czym dolać trochę
wody, przykryć pokrywką i podgrzewać do momentu aż cała
woda wyparuje.Ewka