ßßß Cookit - przepis na Mięsne jeżyki

Mięsne jeżyki

nazwa

Wykonanie

Danie wypatrzone w moim ulubionym miejscu, w którym zdarza mi się zjeść obiad. Ciekawe urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych. W oryginale był jeszcze por, ale akurat nie miałam go w lodówce. Tradycyjnie polecam z sosem i sałatką.
Składniki na 5 kotletów:
25 dag mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
2 łyżki bułki tartej + ew. dodatkowo gdyby masa była za rzadka
6 łyżek mleka
1 jajko
30 g suchego ryżu
1 średnia marchewka starta na tarce o dużych oczkach
sól, pieprz
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać mlekiem i odstawić do namięknięcia na ok. 5 minut. Dodać mięso i pozostałe składniki, wymieszać. W razie potrzeby można dodać trochę bułki tartej. Formować niewielkie kuliste kotlety. Kotleciki usmażyć na patelni, po czym dolać trochę wody, przykryć pokrywką i podgrzewać do momentu aż cała woda wyparuje.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/07/miesne-jezyki.html