Wykonanie
Takie kotleciki to dobry sposób na "przemycenie" dziecku trochę
marchewki:) Ja je bardzo lubię. Moja córka zjadła na obiad dwa...;)Składniki:1/2 kg
mielonego mięsa - u mnie mieszane, ale może być drobiowe - dla dziecka fajne1
marchewka2 czerstwe, a nawet zupełnie suche
kajzerki2-3 szklanki
mleka1
jajko1 nieduża
cebulasólpieprzbułka tartaZaczynamy od namoczenia
kajzerek w
mleku. Moczymny tak długo, aż zupełnie rozmokną
Mięso przekładamy do salaterki lub naczynia, w którym będziemy mieszać wszystkie składniki
Cebulę obieramy i drobno kroimy
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach - według upodobaniaDo
mięsa dodajemy
jajko,
cebulę, startą
marchewkę, namoczoną i odciśniętą
bułkę - wszystko dokładnie mieszamy ręką, doprawiamy
solą i
pieprzemFormujemy kotleciki. Z tej ilości wyszło mi 8 sztukRozgrzewamy
olej na patelni. Ilość
oleju ma być taka, żeby kotleciki dobrze się usmażyły - nie może być za mało. Jeśli robimy z drobiowego
mięsa, to
oleju może być mniej.
Drób ma to do siebie, że szybko sie smaży i nie trzeba go bardzo długo trzymać na patelni. Gorzej, jeśli
mięso, tak jak u mnie, jest mieszane. Ja smażyłam po dwa
razy z każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażonyPodałam z surówką z
kapusty pekińskiej (można podać z surówką z
białej kapusty lub zapiekanymi warzywami) i
ziemniakami z
koperkiem. Mogą być również pieczone
ziemniaki, zamiast gotowanychNa zdrowie! :)Biorę udział w akcji dla dzieci :)