ßßß
Składniki:1 cebula150 b wędzonego boczkupęczek natki pietruszki2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy500 g soczewicy (użyłam z puszki)1 puszka pomidorów krojonych oraz 400 ml zimnej wody do wypłukania2-3 liście laurowe2,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego250 g niedużego makaronusól (pominęłam)pieprzoliwa chili lub extra vergine do podaniaWykonanie:Cebulę, boczek, czosnek oraz pietruszkę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, przekładamy pokrojone warzywa, pietruszkę oraz boczek i smażymy przez 5-7 minut, aż zmiękną (mieszając przy tym aby się nie przypaliło). Dorzucamy pomidory, napełniamy puszkę po pomidorach zimną wodą i dolewamy ją do garnka. Następnie dodajemy liście laurowe i soczewicę (jeśli używamy soczewicy w puszce, możemy dodać ją później, razem z makaronem). Wlewamy bulion i czekamy, aż całość się zagotuje. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy około 30 minut. Po tym czasie soczewica powinna być miękka. (etap ten możemy pominąć jeśli używamy soczewicy z puszki). Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i dodajemy makaron. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut, dopóki nie będzie al dente (mieszamy, aby makaron nie przykleił się do dna garnka). Doprawiamy do smaku solą (sprawdzamy jednak czy to na pewno konieczne) i pieprzem. Wyłączamy ogień i po chwili podajemy. Gdy zupę wlejemy już do talerzy – skrapiamy ją oliwą. :)Bon apettit! :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)