ßßß
Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa łyżka oliwy, którą dodajemy do soczewicy1 cebula, drobno posiekana1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 marchew, pokrojona w cienkie półplasterki450 g młodej kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej400 g pomidorów w sosie własnym, pokrojonych w kostkępół łyżeczki tymianku2 listki laurowe1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego lub ostatecznie 1 bulionetka450 ml wodysól, pieprzświeża kolendra lub natka pietruszkiszklanka czerwonej soczewicy
Wlać oliwę do garnka i ustawić na średni ogień. Dodać cebulę, czosnek, marchew i dusić przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać kapustę włoską i całość dusić jeszcze 2 minuty.
Dodać pomidory, tymianek, listek laurowy, wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ognień i gotować jeszcze około 45 minut, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.W tym samym czasie w osobnym garnku zalać wodą soczewicę z drugim listkiem laurowym, dodać oliwy z oliwek, posolić i doprowadził do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż soczewica będzie miekka. Po ugotowaniu odcedzić i wyrzucić listek laurowy. ( Przed ugotowaniem soczewicy, wcześniej trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą).
Ugotowaną soczewicę przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy zieleniną i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
SmacznegoPoznaj inne dania klikając na zdjęcie: