Wykonanie
Pora na kolejną
sałatkę, tym razem zrobimy ją na kolorowo-
owocowo :) Jestem ogromną fanką
granatu i stwierdziłam, że muszę znaleźć mu jakieś inne zastosowanie niż jedzenie samych ziaren :) W sklepach pojawia się już nieodłączny świąteczny przysmak czyli
mandarynki. Postanowiłam te smaki połączyć na miksie
sałat, dodając
płatki migdałowe i kawałki wędzonej
piersi z kurczaka. Do tego sosik – na bazie
oliwy bądź
jogurtu naturalnego, jak kto woli! :) Polecam spróbować!

Składniki:2 porcje100 g mieszanki
sałat100 g wędzonej
piersi kurczaka40 g
kiełków brokułaziarna z połowy małego
owocu granatu2-3
mandarynki2 łyżki
płatków migdałowychłyżeczka
parmezanuDressing:2 porcje2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtułyżeczka
suszonego oreganołyżeczka
słodkiej paprykisólpieprz lubłyżka
oliwy z prażonych
orzechów włoskichWykonanie:
Płatki migdałowe prażymy chwilę na suchej patelni mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
Sałatę oraz
kiełki brokuła myjemy i rozdzielamy pomiędzy dwa talerze.
Kurczaka kroimy na plasterki,
mandarynki rozdrabniamy na cząstki, obieramy z błonki i układamy na sałacie z
kiełkami. Dorzucamy ziarna
owocu granatu oraz
płatki migdałowe.Przygotowujemy dressing: do pojemniczka wlewamy
majonez,
jogurt oraz przyprawiamy:
oregano,
papryką,
solą i
pieprzem. Mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączą.Całość polewamy dressingiem lub jeśli nie mamy ochoty na sos –
oliwą z prażonych
orzechów włoskich. Pasuje idealnie! (wtedy przygotowujemy pół porcji dressingu). Całość posypujemy
parmezanem. Podajemy od razu! :) Smacznego! :)


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)