Wykonanie

Gdy na dworze jest tak gorąco jak ostatnio, najchętniej sięga się po dania lekkie, łatwe i szybkie do przygotowania. Swój triumf święcą wszelkiego rodzaju sałatki i dania z grilla.Dzisiejsza propozycja to smakowite połączenie
sałaty z grillowanym
mięsem. Jest to uproszczona i odchudzona wersja znanej na całym świecie Caesar salad.Uwaga:)W swojej pierwotnej wersji, stworzonej przez Caesar’a Cardini (kucharza i właściciela restauracji w Meksyku, z pochodzenia Włocha), Ceasar salad tworzyła
sałata rzymska posypana małymi grzankami i tartym
parmezanem, podawana z sosem zrobionym z
oliwy,
soku cytrynowego,
jajka,
czosnku, kilku kropili
sosu Worcestershire i odrobiny
pieprzu.Obecnie
sos Worcestershire często zastępuje się przez anchovies, a samą
sałatkę wzbogacają nowe dodatki, takie jak grillowane
mięso z kurczaka czy grillowane
krewetki lub
ryby.Ja z oczywistych względów pominęłam grzanki z
pieczywa, a także
skróciłam „proces produkcyjny” sosu, wykorzystując gotowy
majonez. Aby sos był lżejszy część
majonezu zastąpiłam
jogurtem. Zapewniam, że nie wpłynęło to zasadniczo na ostateczny smak ;)

Składniki:1 główka
sałaty rzymskiej1-2 łyżeczki tartego
parmezanu2
filety z piersi kurczaka + ulubione
zioła + szczypta
słodkiej paprykisól i
pieprzoliwa z oliweksos:1 łyżka
majonezu1 łyżka
jogurtu naturalnego1-2 anchovies1 ząbek
czosnkuodrobina
soku cytrynowegoodrobina
pieprzuWykonanie:
Filety z kurczaka oprószyć
solą,
pieprzem,
słodką papryką i ulubionymi
ziołami. Skropić
oliwą i odstawić na godzinę aby
mięso się zamarynowało. Upiec na grillu (lub usmażyć na patelni grillowej, albo w piekarniku), a następnie pokroić w paseczki.
Sałatę umyć i porwać na kawałki.Przygotować sos.
Majonez,
jogurt, anchovies i
czosnek dokładnie zmiksować, aż powstanie jednolity, gładki sos. Doprawić do smaku
pieprzem i kilkoma kroplami
soku cytrynowego. (Uwaga: Nie solić! Anchovies są wystarczająco słone!)
Sałatę wymieszać z sosem, posypać tartym
parmezanem, a na wierzchu ułożyć kilka kawałków grillowanego
kurczaka.Uwaga:)
Sałatkę można dodatkowo ozdobić rurką – „wafelkiem” z
parmezanu.Tutaj przedstawiałam przepis na takie „wafelki”.Smacznego:)