Wykonanie
Czasami jest tak, że planuje się jedno, a wychodzi drugie. Na przykład idzie się kupić waciki, a wraca z butami i sukienką. No po prostu czasem tak się zdarzy i już. Nawet w kuchni. I tak, postanowiłam zrobić ravioli (bo znalazłam taki fajny przepis na ciasto, dodałam tylko trochę więcej
mąki). Jednak bez maszynki ciężko było cienko rozwałkować, a bez radełka – nadać kształt. Dlatego, wyszły mi pierożki. Takie zgrabne i okrągłe :) Jednak najważniejszy jest farsz. Puree z pieczonej dyni, podsmażone chorizo i
gałka muszkatołowa stworzyły razem idealne nadzienie, a do tego do polania
pietruszkowe masło . Muszę przyznać, że dawno żadne pierogi mi tak nie smakowały. Jeżeli jeszcze dorwiecie gdzieś
dynię, nie wahajcie się ani przez chwilę :)

Składniki:ok. 40 sztuk (krążki o średnicy ok. 7-8 cm)Ciasto:400 g
mąki (plus do podsypywania)2 duże
jajka120 ml
wody50 ml
oliwy z oliwek½ łyżeczki
soliNadzienie:400 g puree z dyni120 g chorizo (użyłam słodkiego)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku¾ łyżeczki
gałki muszkatołowejpęczek
natki pietruszki50 g
twardego sera (np.
parmezan,
grana padano)
sólpieprzMasło pietruszkowe:50 g
masłapęczek
natki pietruszki4 ząbki
czosnkusólzmielone
płatki chili (
przyprawa)Wykonanie:Ciasto: W misce mieszamy ze sobą
mąkę i
sól. Miksując dodajemy po
jajku i dolewamy
oliwę z
wodą.Wymieszane ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i chwilę ugniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do rąk możemy podczas ugniatania podsypać jeszcze
mąką.Dla ułatwienia możemy przedzielić ciasto na pół i rozwałkowywać oraz wycinać pierożki w dwóch turach. Jeśli tak zrobimy, proponuję przełożyć drugą część ciasta do woreczka foliowego i włożyć do lodówki, żeby nie wysychało.Nadzienie: chorizo i
cebulę kroimy w drobną kostkę.
Natkę siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.Na patelni podsmażamy chorizo, aby wytopił się z niej tłuszcz. Dodajemy
cebulę,
czosnek i
pietruszkę. Smażymy chwilę, aż
cebula stanie się szklista i zabarwi się od chorizo. Następnie dodajemy puree z dyni. Mieszamy. Posypujemy
serem, doprawiamy gałką,
solą i
pieprzem i ponownie mieszamy. Odstawiamy z ognia.
Masło: na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy
masło. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek i posiekaną
natkę. Przyprawiamy
solą i
chili. Odstawiamy z gazu.Ciasto rozwałkowujemy na cienki ok. 1 mm placek i wycinamy szklanką kółka. Na środek wyciętego krążka nakładamy farsz i przykrywamy drugim kółkiem z ciasta. Sklejamy ze wszystkich stron – naokoło. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.W dużym garnku zagotowujemy
wodę z
solą i odrobiną
oleju. Gotujemy pierożki po 7-10 sztuk przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.Przed podaniem polewamy
pietruszkowym masłem.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ