ßßß
Składniki:ok. 40 sztuk (krążki o średnicy ok. 7-8 cm)Ciasto:400 g mąki (plus do podsypywania)2 duże jajka120 ml wody50 ml oliwy z oliwek½ łyżeczki soliNadzienie:400 g puree z dyni120 g chorizo (użyłam słodkiego)1 duża cebula2 ząbki czosnku¾ łyżeczki gałki muszkatołowejpęczek natki pietruszki50 g twardego sera (np. parmezan, grana padano)sólpieprzMasło pietruszkowe:50 g masłapęczek natki pietruszki4 ząbki czosnkusólzmielone płatki chili (przyprawa)Wykonanie:Ciasto: W misce mieszamy ze sobą mąkę i sól. Miksując dodajemy po jajku i dolewamy oliwę z wodą.Wymieszane ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i chwilę ugniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do rąk możemy podczas ugniatania podsypać jeszcze mąką.Dla ułatwienia możemy przedzielić ciasto na pół i rozwałkowywać oraz wycinać pierożki w dwóch turach. Jeśli tak zrobimy, proponuję przełożyć drugą część ciasta do woreczka foliowego i włożyć do lodówki, żeby nie wysychało.Nadzienie: chorizo i cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.Na patelni podsmażamy chorizo, aby wytopił się z niej tłuszcz. Dodajemy cebulę, czosnek i pietruszkę. Smażymy chwilę, aż cebula stanie się szklista i zabarwi się od chorizo. Następnie dodajemy puree z dyni. Mieszamy. Posypujemy serem, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Odstawiamy z ognia.Masło: na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Przyprawiamy solą i chili. Odstawiamy z gazu.Ciasto rozwałkowujemy na cienki ok. 1 mm placek i wycinamy szklanką kółka. Na środek wyciętego krążka nakładamy farsz i przykrywamy drugim kółkiem z ciasta. Sklejamy ze wszystkich stron – naokoło. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Gotujemy pierożki po 7-10 sztuk przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.Przed podaniem polewamy pietruszkowym masłem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ