ßßß Cookit - przepis na Botwinka na skrzydełkach :)

Botwinka na skrzydełkach :)

nazwa

Wykonanie

Przełom wiosny i lata to jeden z moich ulubionych kulinarnych okresów w roku. Pojawia się wtedy kilka sezonowych składników, które w tym krótkim czasie staram się maksymalnie wykorzystać, bo ich smak jest nieporównywalny z niczym innym no i zwiastuje wakacje :) Jednym z tych wspaniałych produktów jest botwinka. Oczywiście klasycznym daniem z jej udziałem jest pyszna zupka. Na pewno każdy z Was pamięta ten smak z dzieciństwa. Pora zrobić ją samemu :)
Składniki:
4-6 porcji
2 – 2,5 litry wody
2 pęczki botwinki (razem z buraczkami)
pęczek włoszczyzny
1 burak
5 skrzydełek kurczaka
6 listków laurowych
4 kulek ziela angielskiego
5 łyżek octu winnego
5 ziaren pieprzu
200 g śmietany 12%
3 łyżeczki cukru
sól
pieprz
pęczek koperku
jajka ugotowane na twardo (do podania)
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w plasterki. Seler i pietruszkę przekrawamy na pół.
Umyte skrzydełka i włoszczyznę (poza marchewką) wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Wstawiamy na małym ogniu.
Buraka i buraczki z botwinki obieramy i kroimy kostkę. Liście botwinki dokładnie myjemy i tniemy w paseczki. Łodyżki tniemy na mniejsze kawałki
Pokrojoną marchewkę, łodyżki botwinki i buraki wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy liście botwinki. Dodajemy ocet, cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do kubeczka ze śmietaną dodajemy kilka łyżek zupy i mieszamy. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy ponownie sola i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo. Przed podaniem posypujemy koperkiem i podajemy z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!
A tu z nieco mniejszą ilością śmietany :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!
Źródło:http://panismaczna.com/botwinka-na-skrzydelkach