Wykonanie
Home » barszcz »
botwinka »
buraki » chłodnik » kolacja » obiad »
ogórki kiszone » słone » wytrawne » zupa » zupy » Chłodnik na
botwincesobota, 2 sierpnia 2014

W gorące dni zazwyczaj nie ma się ochoty na ciężkie i ciepłe potrawy. Nachodzi nas ochota na orzeźwiające danie, które nie podniesie dodatkowo temperatury naszego ciała. W czasie upałów idealnym obiadem jest chłodnik - pyszny, dobrze przyprawiony. Poza walorami smakowymi posiada jeszcze jeden atut- obłędny, w 100% naturalny kolor. Nie można mu się oprzeć!Składniki:30-40 dag
cielęciny z kością,1 i 1/4 litra
wody,25 dag
włoszczyzny, (
marchew,
pietruszka,
seler.
por)pęczek
botwinki,30 g dag
mąki,250 g
śmietany,200 g
kiszonych ogórków,250 g
wody po ogórkach kiszonych,2
jajka,1 łyżka siekanego
koperku,1 łyżka posiekanego
szczypiorku,2-3
liście laurowe,
ziele angielskie,
cukier,
sól,Wykonanie:W dużym garnku z
cielęciny ugotować
wywar, posolić. Dodać oczyszczoną
włoszczyznę,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Botwinkę wyszorować, opłukać, ugotować, zetrzeć na tarce.
Wywar z
cielęciny przecedzić,
mięso wyciągnąć, dodać
botwinkę.Z
mąki przygotować zawiesinę (połączyć
mąkę z odrobiną zimnej
wody ) dodać do
wywaru, zagotować.Zupę połączyć ze
śmietaną i
ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę. Przyprawić do smaku
cukrem,
solą oraz
wodą po ogórkach.Ugotowaną
cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do zupy.Chłodnik należy podawać ostudzony. Przed podaniem należy dodać pokrojone
jajka oraz posypać
koperkiem i
szczypiorkiem.Smacznego!





