ßßß
W gorące dni zazwyczaj nie ma się ochoty na ciężkie i ciepłe potrawy. Nachodzi nas ochota na orzeźwiające danie, które nie podniesie dodatkowo temperatury naszego ciała. W czasie upałów idealnym obiadem jest chłodnik - pyszny, dobrze przyprawiony. Poza walorami smakowymi posiada jeszcze jeden atut- obłędny, w 100% naturalny kolor. Nie można mu się oprzeć!Składniki:30-40 dag cielęciny z kością,1 i 1/4 litra wody,25 dag włoszczyzny, ( marchew, pietruszka, seler. por)pęczek botwinki,30 g dag mąki,250 g śmietany,200 g kiszonych ogórków,250 g wody po ogórkach kiszonych,2 jajka,1 łyżka siekanego koperku,1 łyżka posiekanego szczypiorku,2-3 liście laurowe,ziele angielskie,cukier,sól,Wykonanie:W dużym garnku z cielęciny ugotować wywar, posolić. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie.Botwinkę wyszorować, opłukać, ugotować, zetrzeć na tarce.Wywar z cielęciny przecedzić, mięso wyciągnąć, dodać botwinkę.Z mąki przygotować zawiesinę (połączyć mąkę z odrobiną zimnej wody ) dodać do wywaru, zagotować.Zupę połączyć ze śmietaną i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę. Przyprawić do smaku cukrem, solą oraz wodą po ogórkach.Ugotowaną cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do zupy.Chłodnik należy podawać ostudzony. Przed podaniem należy dodać pokrojone jajka oraz posypać koperkiem i szczypiorkiem.Smacznego!




