ßßß Cookit - przepis na Chłodnik na botwince

Chłodnik na botwince

nazwa

Wykonanie

Home » barszcz » botwinka » buraki » chłodnik » kolacja » obiad » ogórki kiszone » słone » wytrawne » zupa » zupy » Chłodnik na botwince
sobota, 2 sierpnia 2014
W gorące dni zazwyczaj nie ma się ochoty na ciężkie i ciepłe potrawy. Nachodzi nas ochota na orzeźwiające danie, które nie podniesie dodatkowo temperatury naszego ciała. W czasie upałów idealnym obiadem jest chłodnik - pyszny, dobrze przyprawiony. Poza walorami smakowymi posiada jeszcze jeden atut- obłędny, w 100% naturalny kolor. Nie można mu się oprzeć!
Składniki:
30-40 dag cielęciny z kością,
1 i 1/4 litra wody,
25 dag włoszczyzny, ( marchew, pietruszka, seler. por)
pęczek botwinki,
30 g dag mąki,
250 g śmietany,
200 g kiszonych ogórków,
250 g wody po ogórkach kiszonych,
2 jajka,
1 łyżka siekanego koperku,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
2-3 liście laurowe,
ziele angielskie,
cukier,
sól,
Wykonanie:
W dużym garnku z cielęciny ugotować wywar, posolić. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Botwinkę wyszorować, opłukać, ugotować, zetrzeć na tarce.
Wywar z cielęciny przecedzić, mięso wyciągnąć, dodać botwinkę.
Z mąki przygotować zawiesinę (połączyć mąkę z odrobiną zimnej wody ) dodać do wywaru, zagotować.
Zupę połączyć ze śmietaną i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę. Przyprawić do smaku cukrem, solą oraz wodą po ogórkach.
Ugotowaną cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Chłodnik należy podawać ostudzony. Przed podaniem należy dodać pokrojone jajka oraz posypać koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło:http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/08/chodnik-na-botwince.html