Wykonanie
Składniki:skrzydełka z
kurczakawłoszczyzna (zestaw warzyw:
pietruszka,
seler,
marchewkę i liście
pora)2 litry
wody3 duże
ogórki kiszone2 łyżki
śmietany 18%1-2 łyżki
mąkisól,
pieprz2-3 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowyLane kluski2
jajka4 łyżki
mąkiPrzygotowanieGotuje
wodę w garnku .Wrzucam do niej
skrzydełka kurczaka. Dodaje
włoszczyznę,
kostkę rosołową,
sól,
pieprz,
liść laurowy i
ziele angielskie. Co jakiś czas mieszam i pilnuje zupę. Ewentualny nadmiar „piany” ściągam łyżką. Trę na tarce 3 – 4
ogórki. Zazwyczaj wlewam do zupy trochę
wody z nich.Mieszam w osobnym kubku 2 łyżki
śmietany i
mąkę, dodając przed tym do niego odrobinę
wody. Wszystko musi się dobrze związać i rozdrobnić. Wlewam zawartość kubka, jednocześnie przy tym mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Jajka rozbijam do miseczki, a następnie dodaje 4 łyżki
mąki. Mieszam do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewam na gotującą zupę. Delikatnie mieszam.Próbuje ugotowanej zupy i jeszcze raz ją przyprawić np.
pieprzem bądź dodaje
maggi. Można również dodać więcej
ogórków lub
wody z nich. Wszystko dla otrzymania idealnego smaku.