ßßß Cookit - przepis na Ogórkowa z lanymi kluskami

Ogórkowa z lanymi kluskami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
skrzydełka z kurczaka
włoszczyzna (zestaw warzyw: pietruszka, seler, marchewkę i liście pora)
2 litry wody
3 duże ogórki kiszone
2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki
sól, pieprz
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Lane kluski
2 jajka
4 łyżki mąki
Przygotowanie
Gotuje wodę w garnku .Wrzucam do niej skrzydełka kurczaka. Dodaje włoszczyznę, kostkę rosołową, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Co jakiś czas mieszam i pilnuje zupę. Ewentualny nadmiar „piany” ściągam łyżką. Trę na tarce 3 – 4 ogórki. Zazwyczaj wlewam do zupy trochę wody z nich.
Mieszam w osobnym kubku 2 łyżki śmietany i mąkę, dodając przed tym do niego odrobinę wody. Wszystko musi się dobrze związać i rozdrobnić. Wlewam zawartość kubka, jednocześnie przy tym mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Jajka rozbijam do miseczki, a następnie dodaje 4 łyżki mąki. Mieszam do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewam na gotującą zupę. Delikatnie mieszam.
Próbuje ugotowanej zupy i jeszcze raz ją przyprawić np. pieprzem bądź dodaje maggi. Można również dodać więcej ogórków lub wody z nich. Wszystko dla otrzymania idealnego smaku.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/08/ogorkowa-z-lanymi-kluskami.html