Wykonanie
Co
zrobi ć z resztek ciast lub nieudanych wypieków,oczywiście bajaderkę,pyszną i prostą w przygotowaniu.Można ją przygotować prawie z każdego ciasta czy też
ciastek,oczywiście omijając wypieki z kremem,
galaretką i ciężkim lukrem.A jeśli ktoś lubi
bakalie,
dżemy,
suszone owoce to niech
zrobi bajaderkę!

SKŁADNIKI NA CIASTO:900 g pokruszonych ciast,
ciastek,
biszkoptów100 g
orzechówrodzynki,
mak,wiórkipaczka długich
biszkoptów2 łyżki
dżemu1 szklanka
mleka2 łyżki ciemnego
kakao1/2 szklanki
cukru lub troszkę mniej1/4 kostki
margarynyaromat rumowySKŁADNIKI NA KREM:200 ml
śmietany 30 %1 opakowanie
serka mascarpone1
cukier waniliowy2 łyżki
cukru2
śmietan fiksyPRZYGOTOWANIE :Pokruszone ciasto(róznego rodzaju) i
ciastka łączymy z
dżemem,
bakaliami odrobiną
maku i wiórek.
Mleko,
kakao,
cukier i
margarynę zagotować,wymiesza ć, przestudzi ć i wla ć do masy z ciast i
ciastek.Składniki dokładnie połączy ć a raczej wymieszać i lekko wyrobić,(gdy masa jest zbyt sucha dolewamy
mleka),następnie dajemy
olejek zapachowy i dokładnie wyrabiamy masę.Na spód tortownicy rozkładamy długie
biszkopty,na to masę bajaderkę.Schłodzoną
śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach,
doda ć
cukier i
cukier waniliowy,chwilę miksować,do
śmietany doda ć
serek mascarpone i
śmietan fiksy,wymiesza ć.G otowy krem wyłoży ć na ciasto.Całoś ć chłodzi ć ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy
tbiszkopty namiękną.Ciasto posypać tartą
czekoladą.SMACZNEGO!
